Актери

Статус на актер

Сите

Александар Михајловски

Александар Михајловски е роден на 15 септември 1990 г. во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје на отсекот за актерска игра во класата на проф. Владимир Милчин. Од 2017 г. работи во Театар Комедија, а во 2019 г. преминува во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Араунд (Хенгинг Араунд, 2024), автор: Љупчо Јованов, режија и адаптација: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Боркин (Иванов, 2023), автор: А. П. Чехов, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар;
 • Пентеј (Бакхи: Агава, 2022), сопоред Еврипид и Тамара Барачков, режисер: Нина Николиќ, во продукција на Перипетија продукција - Скопје во копродукција со Македонскиот народен театар и Градски театар од Јанина, Р Грција;
 • Билинг, соработник на „Народен гласник“ (Народен непријател, 2022), автор: Хенрик Ибзен, режисер: Нина Николиќ, финален продукт од комплексниот проект „Патиштата на хероите“, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар;
 • (Отело, 2019), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Нина Николиќ, копродукциски проект помеѓу Перипетија продукција, Македонски народен театар и Босанско народно позориште Зеница;
 • Хенеси (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
 • Силва (Мој термин, 2019), по мотивите на Лорен Бафи и Висенте Виљануева, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Фезлиев (Црнила ремикс, 2018), според „Црнила“ од Коле Чашуле, режисер: Јордан Симонов, продукција: Младински културен центар – Скопје;
 • Златко (Немам да платам, 2018), автор: Дарио Фо, режисер: Александра Кардалевска, продукција: Театар Комедија;
 • Филинт (Мизантроп, 2018), автор: Жан Батист Поклен Молиер, режисер: Ана Вукотиќ, продукција: Театар Комедија – Скопје;
 • (Без галама, 2018), автор: Мајкл Фрејн, а во колективна адаптација, режисер: Тони Михајловски, копродукција: Македонски народен театар и Брачна игра;
 • Еди (МАММА МИА!, 2017), музика и текст: Бени Андерсон, Бјорн Улвеус, текст: Кетрин Џонсон, по приказната на: Џуди Крејмер, режисер: Наташа Поплавска, копродукција: Македонски народен театар и Проспот-Словенија;
 • Нино (Ничија земја, 2017), автори: Данис Тановиќ, Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Аладин (Авантурите на Аладин, 2017), адаптација, драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Ненад Богосављевиќ (Жена ми се вика Борис, 2017), автор: Рафи Шарт, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Театар Комедија - Скопје
 • Деметар (Сон на летната ноќ, 2017), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Андреј Цветановски, Театар Комедија - Скопје
 • Силјан (Силјан штркот шанца, 2016), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Сарториус (Соларис, 2016), автор: Станислав Лем, драматизиција и режија: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • Фред Кејсли, Арон, Доктор и Хари (Чикаго, 2015), автори: Фред Еб и Боб Фос, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • Костја (Животот е перкрасен, 2015), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Првиот маж (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Нероденото дете – среќата (Сината птица, 2014), автор: Морис Метерлинк, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Исус (Електра, 2014), автори: Есхил, Софокле, Еврипид и Жан – Пол Сартр, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • Хор (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Пеликан, 2012), автор: Август Стринберг, продукција: Шведска Амбасада и Факултетот за драмски уметности – Скопје;
 • (Темнината ѝ прилега на Електра, Арт Медиа, МОБ, 2015), режисер: Наташа Поплавска.

Селективна филмографија

 • Марио (Large or Finely, краткометражен филм, 2019), режисер: Батухан Ибрахим;
 • Перо (Заб, краткомтражен филм, 2018), режисер: Ајден Ислами;
 • Ацо (Ослободување на Скопје, 2016), сценаристи: Душан Јовановиќ и Раде Шербеџија, режисер: Раде Шербеџија;
 • Кецко (Роденден, кратокометражен филм, 2016), режија: Косара Митиќ, продукција „Сектор филм“;
 • (Free hugs, кратокометражен игран филм, 2015), сценарист и режисер: Тамара Котевска;
 • Мето (Карма, кратокометражен филм, 2015), режисер: Владимир Митревски–Ѓуле, продукција „Круг филм“;
 • Марко (In Absentia, краткометражен филм, 2013), сценарист и режисер: Дина Дума.

Награди

 • Наградата за млад актер „Трајко Чоревски“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 2018 г., за улогата на Нино во претставата „Ничија земја“;
 • Награда за млад актер на XVII „Фестивал на босанскохерцеговската драма“ - Зеница, за улогата на Нинo во претставата „Ничија земја“;
 • Награда за млад актер за 2016 г., за улогата на Силјан Штркот на „Златна бубамара на популарноста“.

Дополнителни информации

 ТВ - серии:

 • Џердан (Бранител, ТВ серија, сезона 3, епизода 6, 2024)
 • (Преспав, ТВ серија, 2020), продукција: ОХО;

 

Oд 2023 година (заедно со Тони Михајловски, актер и негов татко) ја дели и пренесува и на помладата, следна генерација на млади кои имаат интерес и желба за актерство преку „Актерско студио Михајловски“.

 

 • Име Александар
 • Презиме Михајловски
 • Година на раѓање 1990
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk