Актери

Статус на актер

Сите

Александар Микиќ

Александар Микиќ е роден на 09 февруари 1966 г. во Скопје. Дипломира на Универзитетот  „Св. Кирил и Методиј“, Факулет за драмски уметности, Скопје на отсекот за актерска игра во класата на проф. Димитрие Османли, во 1992 г. Од 1997 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Божо Вампир (Торонто експерс, 2021), автор: Зоран Спасов - Ѕоф, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Артур (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Столе (Мој термин, 2019), по мотивите на Лорен Бафи и Висенте Виљануева, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Шаф, Германец, домашен учител (Еден месец на село, 2018), автор: Иван Сергеевич Тургењев, режисер: Паоло Маџели, продукција: Македонски народен театар;
 • Таткото Доксе (Кец на десетка, 2017), автор: Митко Бојаџиски, режисери: Драган Спасов и Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Бошко, наредникот на српскиот камп (Ничија земја, 2017), автори: Данис Тановиќ, Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Господин Лојал (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Галин Стоев, продукција: Македонски народен театар;
 • Отец Елпидиј (Животот е прекрасен, 2016), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Иван Савељевич Варенуха, Аркадиј Аполонович Семплејаров, Гостин на балот (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • Командирот и петтиот маж (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Буле (Не се клади на Енглези, 2014), автор: Владимир Ѓурѓевиќ, режисер: Синиша Евтимов, копродукција: Македонски народен театар и Ауденција КМ;
 • Наполеон Бонапарта (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Димитрија Чуповски (Вечната куќа, 2014), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Грдиот, 2014), автор: Мариус фон Мајенбург, режисер: Дејана Николовска, продукција: НУ театар - Куманово;
 • Франсоа Виконт Ноњеан (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Гаганов (Бесови, 2011), автор: Албер Ками, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Темпирана опера, 2010), автори: Бертол Брехт и Ентони Барџис, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Терсид (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Ристо Тодоровиќ (Госпоѓа министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • Стевче (Лет во три глави, 2009), автор: Загорка Поп-Антоска Андовска, режисер: Никола Ристов, продукција: Македонски народен театар;
 • Офицерот, Директор на училиште, Шерубин (Фигаро се разведува, 2008), автор: Еден фор Хорват, режисер: Куштрим Бектеши, продукција: Македонски народен театар;
 • Жак Роа (Мара/Сад, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Евреинот (Дундо Марое, 2008), автор: Марин Држиќ, режисер: Драгана Милошевска-Попова, продукција: Македонски народен театар;
 • Јеротие Пантиќ, Чорбаџи Миладин (Сомнително лице, 2007), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Старецот (Сликата на Софија, 2007), автор: Маја Мицевска, режисер: Александра Ковачевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Кралевите (Кралот Иби, 2007), автор: Алфред Жари, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Камиј Шандебиз (Болва в уво, 2007), автор: Жорж Фејдо, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Трисотен (Една вечер со..., 2006), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Деан Дамјановски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Близок град, 2006), драматург: Илинка Црвенковска, режисер: Миодраг Маѓар, продукција: Македонски народен театар;
 • (Црнила 005, 2005), автор: Коле Чашуле, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Хари Фогерти (Сцени од животот, 2004), автор: Овен мек Каферти, режисер: Филип ле Моан, продукција: Македонски народен театар;
 • Соседот (Дипломец, 2004), автор: Чарлс Веб, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Никола Киров, младиот (Белите коњи, 2003), автор: Петре Бакевски, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар
 • Господинов (Ослободување на Скопје, 2002), автор: Душан Јовановиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Кемал (Балканот не е мртов, 2001), автор: Дејан Дуковски, режисер: Александар Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • Полицаецот, Тролот снагатор, Мистер Котон, Вториот Бедуин, Војникот тепач (Пер Гинт, 2001), автор: Хенрик Ибзен, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Вториот крадец (Павилјони, 2001), автор: Милена Марковиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Љамшин (Демони, 2001), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Миливој (Грофот Миливој, 2001), автор: Ристо Крле, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Душко Соколов Труба (Немушт јазик, 2000), автор: Блаже Миневски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Пато Дули (Мис на малиот град, 1999), автор: Мартин мек Донах, режисер: Владимир Талевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Галудек, Дантон (Мисија, 1998), автор: Хајнер Милер, режисер: Кристијан Ристески, продукција: Македонски народен театар;
 • Еак (Жаби, 1998), автор: Аристофан, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Минувач, Рецепционер, Муштерија (Едмонд, 1997), автор: Дејвид Мемет, режисери: Синиша Евтимов и Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • Улански Оберлајтнат фон Балочански (Глембаеви, 1996), автор: Мирослав Крлежа, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Обен (Кројач за дами, 1996), автор: Жорж Фејдо, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Осман Бег (МКС, 1995), автор: Војдан Чернодрински, адаптација и режија: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Заповедникот (Лепа Ангелина, 1995), автор: Благоја Ристевски, режисер:Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Борис, Мане, Гела(Буре барут, 1994), автор: Дејан Дуковски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Туба (Јануари, 1994), автор: Јордан Радичков, режисер: Иван Добчев, продукција: Македонски народен театар;
 • Ајант (Троил и Кресида, 1993), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Секулиќ/Спиро (Народен пратеник, 1993), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Клерк Гејбл (Надвор од умот, 1991), автори: Александар Миќиќ, Васил Христов и Јордан Симонов, реисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар.

 Селективна филмографија

 • (Кајмак, 2021), режисер: Милчо Манчевски;
 • (Соло Мод, 2020, краткометражен филм), режисер: Тамара Котевска;
 • (Ефект на среќа, 2019), режисер: Борјан Зафировски;
 • Цакани (Eј, 2018), режисер: Васил Христов;
 • Продуцентот (Macing off, 2018), автор и режисер: Кузман Кузмановски;
 • Мрсни (Исцелител, 2017), режисер: Ѓорѓи Ставрески;
 • Генералот Курчубиќ (Ах љубов моја, 2017), сценарист и режисер: Коле Ангеловски;
 • Инспекторот (Три дена во септември, 2015), режисер: Даријан Пејовски;
 • (Незрели цреши, 2015, краткометражен филм), автор и режисер: Небојша Јовановиќ;
 • Симо Прц (Медена ноќ, 2015 ), режисер: Иво Трајков;
 • Цуцла (Деца на сонцето, 2014), режисер: Антонио Митриќески;
 • (Намини бар еднаш, кратокометражен филм, 2013), режисер: Косара Матиќ;
 • (Скопје Ремиксд, 2012);
 • (Ова не е американски филм, 2011), режисер: Сашо Павловски;
 • Третиот силувач (Како да ме нема, 2010), според авторско дело на Славенка Дракулиќ, режисер: Хуанита Вилсон, (ирско-македонска-босанска копродукција);
 • Губитник (Стрмоглави,ТВ филм, 2006), автор: Томислав Османли, режисер: Маја Младеновска;
 • Првиот војник (Големата вода, 2004), автор: Живко Чинго, режисер: Иво Трајков;
 • (Одмазда, 2001), режисер: Јан Хинтјенс;
 • Инспектор (Денес, утре, 1998), режисер: Игор Поп Трајков;
 • (Светлини и бои,ТВ филм,1997), режисер: Ацо Алексов;
 • (Ангели на отпад, 1995), режисер: Димитрие Османли;
 • Атанас (Пред дождот, 1994), сценарист и режисер: Милчо Манчевски;
 • (Крик на немиот индијанец, 1993), режисер: Томислав Алексов;
 • (Македонска сага, 1993), режисер: Бранко Гапо;
 • (Бог да ги убие шпиуните, 1993), режисер: Ацо Алексов.
Награди
 • Награда за актер за 2017 г. на „Златна Буба мара на популарноста“;
 • Награда за актер за 2014 г. на „Златна Буба мара на популарноста“;
 • Наградата за најдобра улога во претставата „Ах, љубов моја“ на Театар Комедија од Скопје, фестивал на комедијата „Мостарска лиска“, Мостар 2013 г.;
 • Награда АМФИ 2009 г. - Актер со најмногу одиграни претстави на матичната сцена;
 • Награда АМФИ 2008 г. - Актер со најмногу одиграни претстави на матичната сцена;
 • Награда за актер на годината „Златна Бубамара на популарноста“, 2022 г.

Дополнителни информации

ТВ-серии:

 • Попот (Преспав, 2016- ), продукција: ОХО;
 • Иван (Фамилија Марковски, 2017);
 • Шефкет Али Бег (Тврдокорни, 2013-2014);
 • Писар (Македонски народни приказни 2, 2010-2013);
 • (Македонски стари приказни 2, 2010-2013);
 • Докторот (Од денес за утре, 2010);
 • (Македонски стари приказни: продолжување на традицијата, 2006);
 • (Македонски стари приказни, 2009);
 • (Заведени, 2002);
 • Молерот, Оџачарот (Наше маало, 1999);
 • Инспекторот (Салон хармони, 1998).
 • Име Александар
 • Презиме Микиќ
 • Година на раѓање 1966
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk