Актери

Статус на актер

Сите

Арна Шијак

Арна Шијак е родена на 30 април 1976 г. во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје на отсекот актерска игра во 1999 г. Од 2010 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Актерката (Без галама, 2018), автор: Мајкл Фрејн, а во колективна адаптација, режисер: Тони Михајловски, копродукција: Македонски народен театар и Брачна игра“;
 • Тања (МАММА МИА!, 2017), музика и текст: Бени Андерсон, Бјорн Улвеус, текст: Кетрин Џонсон, по приказната на: Џуди Крејмер, режисер: Наташа Поплавска, копродукција: Македонски народен театар и Проспот-Словенија;
 • Актерката (Говорна мана, 2017), автор: Горан Марковиќ, режисер: Драгана Милошевска - Попова, продукција: Македонски народен театар;
 • Мајката (Соларис, 2016), автор: Станислав Лем, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • (Викај ги среќа, 2016), режисер: Златко Славенски;
 • Клеопатра Максимовна (Животот е перкрасен, 2015), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Велма Кели (Чикаго, 2015), автори: Фред Еб и Боб Фос, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • Телохранител на Клитемнестра, Негувателка на Електра и Орест (Електра, 2014), автори: Есхил, Софокле, Еврипид и Жан-Пол Сартр, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • Самовилата Берилин, Сосетката Берленго (Сината птица, 2014), автор: Морис Метерлинк, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Шарлота Корде (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Хинг Гиу Миу (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Албин, витез Де Ла Тремуј (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • (Животот е сон, 2012), автор: Педро де ла  Барка Калдерон, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
 • Лисицата (Декамерон, 2012), автор: Џовани Бокачо, режисер: Боњо Лунгов, копродукција: Македонски народен театар  и Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Глас (Психоза 4.48, 2011), автор: Сара Кејн, режисер: Ѓорѓи Јолевски, копродукција: Македонски народен театар со Театар „Квартет“;
 • (Копнеж по целина, 2011), автор: Матеја Матевски, режисер: Ристо Алексовски, продукција: Македонски народен театар;
 • Марија Тимофеевна Лебедјаткина (Бесови, 2011), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Марија (Така било пишано, 2010), автор: Сашко Насев, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Д-р Бренон, Келнерката (Темпирана опера, 2010), според „Опера за три гроша“ и „Пеколен портокал“, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Елена (Дипломец, 2004), автор: Чарлс Веб, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Вендела Бергман (Будење на пролетта 2000, 2000), автор: Франк Ведекинг, адаптација: Огнен Георгиевски и Златко Славенски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Ќерката (Песочна сложувалка, 1999), автор: Јана Добрева, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Македонски народен театар;
 • Лулу (Шопинг енд факинг, 1998), автор: Марк Рејвенхил, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Европа (Среќата е нова идеја во Европа, 1997), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Владо Цветановски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Ања (Вишновата градина, 1997), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Еуфорион (Фауст, 1997), автори: Јохан Волвганг вон Гете и Хајнер Милер, режисер: Ѓорѓи Јолевски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Луси (Опера за три гроша, 1996), автор: Бертолд Брехт, режисер: Владо Цветановски, продукција: Народен театар „Војдан Чернодрински“ – Прилеп.

Селективна филмографија

 • Луција (Dust Flowers, краткометражен филм, 2021), режисер: Мирослав Илиќ;
 • Нада (Состојба на шок, 2010), режисер: Андреј Коша;
 • Девојката со сребрена коса (Тајната книга, 2006), режисер: Владо Цветановски;
 • (Самитот на шаманите, 2006), режисер: Александар Станкоски;
 • (Како лош сон, 2003), режисер: Антонио Митриќески;
 • Цветанка (Ноќ спроти Св. Василиј, 2001), режисер: Иван Митевски;
 • Ремза (Џипски меџик, 1997), режисер: Столе Попов.

Награди

 • Награда „Трајко Чоревски“ за најдобар млад актер на МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп, 1997 г., за улогата на Европа во претставата „Среќата е нова идеја во Европа“.

Дополнителни информации

ТВ-серии:

 • Болната чеченска жена (12 мајмуни, 2015);

Проекти:

 • Вокалист во Дарк-кабаре бендот „Еуропиа циркус“;
 • Глас во анимираниот сатиричен филм „Еднооки“.
 • Име Арна
 • Презиме Шијак
 • Година на раѓање 1976
 • Пол Женско
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk