Актери

Статус на актер

Сите

Благој Веселинов

Благој Веселинов е роден на 27 февруари 1984 г. во Кочани. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје на отсекот за актерска игра во класата на проф. Владимир Милчин. Од 2018 г. работи во Македонски народен театар - Скопје
 

Селективна театрографија

 

 • Иванов, Николај Алексеевич (Иванов, 2023), автор: А. П. Чехов, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар;
 • Петар Стокман (брат на лекарот), градоначалник и претседател на управниот одбор на бањата (Народен непријател, 2022), автор: Хенрик Ибзен, режисер: Нина Николиќ, финален продукт од комплексниот проект „Патиштата на хероите“, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар;
 • Сид (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
 • Макдаф (Макбет, 2019), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Јевгениј Алексеевич Дорн (Галеб, 2018), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Нина Николиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Томас Новачек (Венера во крзно, 2018), автор: Дејвид Ајвс, режисер: Ивана Ангеловска, продукција: Кино култура;
 • Креонт (Антигона и Креонт, 2016), автор: Миро Гавран, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Кино култура;
 • Хенрих (Разговор во четири очи, 2016), автор: Ингмар Бергман, адаптација: Тамара Барачков, режисер: Нина Николиќ, копродукција: Македонски народен театар и Скопје филм студио;
 • Вториот патник (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Григориј Пугачов (Животот е прекрасен, 2015), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Габриел (Кој пукаше на 21-ви, 2014), автор: Керил Черчил, режисер: Нина Николиќ, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • Ајрон (Класен непријател, 2011), автор: Најџел Вилијамс, режисер: Васил Христов, продукција: Вондерленд продакшн - Скопје;
 • Џуџето, синот, орелот (Брод за кукли, 2010), автор: Милена Марковиќ, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Вондерленд продакшн - Скопје;
 • Калуѓерот (Дон Жуан, 2010), автор: Жан Батист  Молиер, режисер: Александар Поповски, продукција: Кино ОКО - Скопје;
 • Џери (Неверство, 2009), автор: Харолд Пинтер, режисер: Нина Николиќ, продукција: ЦК - Скопје;
 • (Воајер, 2009), режисер: Александра Кардалевска, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Грофот (Вртелешка, 2009), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: ОПН Театар;
 • Ден (Поблиску, 2008), автор: Патрик Марбер, режисер: Јован Ристовски, продукција: НТС;
 • Дедал/Елнот (Метармофози, 2007), автор: Овидиј, режисер: Александар Поповски, продукција: Kunstuniversitat Graz (Austria)/ФДУ - Скопје;
 • Методија (Црнила, 2004), автор: Коле Чашуле, режисер: Дејан Пројковски, продукција: НТС.

Селективна филмографија

 • Војник (М, 2020), режисер: Вардан Тозија;
 • Бојан (Сите против сите, 2020), режисер: Андреј Косак;
 • Филип (Ашес, краткометражен филм, 2019), режисер: Ѓорѓи Лазов;
 • Даниел (Заб, краткомтражен филм, 2018), режисер: Ајден Ислами;
 • Коста (Иднината е наша, краткометражен филм, 2018), режисер: Андреј Георгиев;
 • Директор на ТВ (Година на мајмунот, игран филм, 2018), режисер: Владимир Блажевски;
 • (Дедо и внук, 2017), режисер: Илија Пиперковски, во пост - продукција;
 • Веле (Исцелител, 2017), режисер: Ѓорче Ставрески, Кино ОКО;
 • Јован (Чевли, 2016), режисер: Бранко Костески, продукција: Кино ОКО;
 • Коста (Ослободување на Скопје, 2014), режисер: Раде Шербеџија, продукција: Кино ОКО;
 • Дамјан (Балканот не е мртов, 2011), режисер: Александар Поповски, продукција: Кино ОКО;
 • Марко (Панкот не е мртов, 2011), режисер: Владимир Блажевски, продукција: Вардар филм;
 • Вук (Како да ме нема, 2009), режисер:Хуанита Вилсон, продукција: Вардар филм;
 • Убиецот (Бунило, 2009), режисер: Даријан Пејовски, продукција: Вардар филм;
 • Хулиган (Сенки, 2009), режисер: Милчо Манчевски, продукција: Triangle production;
 • Просјакот (Серија од Мајки, 2009), режисер: Илија Каров, продукција: К-15;
 • Димитрија (Сеќавањата на Марија, краток филм, 2009), режисер: Кирил Шентевски, продукција: ФДУ - Скопје;

Награди

 • Награда на Берлинале „Shooting Stars“, која ја доделува платформата Европска филмска промоција, за улогата во филмот „Исцелитет“, 2019 г.;
 • Специјална награда на Green Montenegro International Film Festival во Црна Гора за улогата во филмот „Исцелител“, 2019 г.;
 • Награда за актерско откритие за 2017 година на „Златна бубамара на популарноста“;
 • Наградата за најдобар актер на Драмски аматерски фестивал - Кочани, 2004 г.

Дополнителни информации

ТВ - серии:

 • Гласот на Великиот (Преспав, ТВ серија, 2020), продукција: ОХО;
 • Зоран (Фамилија Марковски, ТВ серија, 2019), режисер: Емилија Чочкова;

Останато

 • Учество на фестивали со претставата „Разговори во четири очи“ - Санкт Петербург (Русија) 2016 г., Чељабинск (Русија) 2016 г., Кошице (Словачка) 2017 г., Суботица (Србија) 2017 г.
 • Учество во кампањата за борба против дрогата - проект на владата на Р.М, продукција: Quasar Film.
 • Име Благој
 • Презиме Веселинов
 • Година на раѓање 1984
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk