Актери

Статус на актер

Сите

Борче Начев

Борче Начев е роден на 02 декември 1982 г. во Струмица. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје на отсекот за актерска игра во класата на проф. Владо Цветановски, во 2007 г. Од 2010 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • 40 разбојници, 7 џуџиња (Хенгинг Араунд, 2024), автор: Љупчо Јованов, режија и адаптација: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Рос (Макбет, 2019), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Доктор (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
 • Кирил (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Мирза, босанскиот камп и камерманот на СНН (Ничија земја, 2017), автори: Данис Тановиќ и Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Мажот (Салигија, 2017), автор и режисер: Васил Михаил, продукција: Независна сцена;
 • Олег (Животот е прекрасен, 2016), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Духовникот (Силјан штркот шанца, 2016), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Спиро (Прекината одисеја, 2016), автор: Роберт Урбањски, режисер: Јацек Гломб, копродукција: Македонски народен театар и театар „Хелена Моджејевска“, Полска;
 • Братот (Викај ги среќа, 2016), режисер и адаптација: Златко Славенски и Куштрим Бектеши;
 • Четвртиот маж (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Повеќе улоги (Пардон, 2015), автор: Сабин Ревије, режисер: Ги Деламонт, копродукција: Македонски народен театар и Локомотива;
 • Леарт (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Дедо Тил (Сината птица, 2014), автор: Морис Метерлинк, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Агамемнон, Еврипид (Електра, 2014), автори: Есхил, Софокле, Еврипид и Жан – Пол Сартр, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • Бохумил Зелински (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Јаша, млад лакеј (Вишновата градина, 2013), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Ѓоргиев, продукција: Македонски народен театар;
 • Ролен, славен поет (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Сегизмундо (Животот е сон, 2012), автор: Педро де ла Барка Калдерон, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
 • Иван Шатов (Бесови, 2011), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, според Албер Ками, драматизација и режија: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Копнеж по целина, 2011), автор: Матеја Матевски, режисер: Ристо Алексовски, продукција: Македонски народен театар;
 • Атанас (Немој ти мене Фауст, 2010), автор и режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Миле (Слепи птици 2010), автор: Јани Бојаџи, режисер: Јани Бојаџи, продукција: НУЦК „Антон Панов“- Струмица;
 • Јохан, неуспешен студент по филозофија, ботаничар (Спиноза, 2010), автор: Гоце Смилевски, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Драмски театар-Скопје;
 • Даскал Наум, Комитата (Суд, 2010), автор: Коле Чашуле, режисер: Љупчо Ѓоргиевски;
 • Троил (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • г. Нинковиќ, државен секретар во МНР (Госпоѓа министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • Иви (Лет во три глави, 2009), автор: Загорка Поп-Антоска Андовска, режисер: Никола Ристов, продукција: Македонски народен театар;
 • Пациент (Мара/САД, 2008), автор: Питер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Базил, месарот, Бегалецот, Војникот, Инспекторот, Стражарот, Новинарот (Фигаро се разведува, 2008), автор: Еден фон Хорват, режисер: Куштрим Бектеши, продукција: Македонски народен театар;
 • Помет (Дундо Марое, 2008), автор: Марин Држиќ, режисер: Драгана Милошевски-Попова, продукција: Македонски народен театар;
 • Селанец (Сите лица на Петре М. Андреевски, 2008), мултимедијален проект, режисер: Владо Цветановски, продукција: Драмски театар-Скопје;
 • Филип (Големите очекувања, 2007), автор: Ана Ристовска, режисер: Јован Ристовски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Соларис-мултимедијален проект, 2007), автор: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Македонски рулет, 2007), автор: Љубиша Георгиевски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Драмски театар, Скопје;
 • Константин, Црна Арапина (ММЕ кој прв почна - дипломска претстава, 2007), автор: Дејан Дуковски, режисер: Владо Цветановски, продукција: НУ Драмски театар-Скопје;
 • (Јонадаб, 2007), автор: Питер Шефер, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Перо ѕидарот (Големиот смок, 2005), автор: Митко Маџунков, режисер: Горан Тренчовски, продукција: НТ „Антон Панов“-Струмица;
 • Купер Џонс (Сцени од животот, 2004), автор: Овен мек Каферти , режисер: Филип ле Моан, продукција: Македонски народен театар;
 • (Јонадаб, 2003), автор: Питер Шефер, режисер: Дејан Пројковски, продукција: НУ Драмски театар-Скопје.

Селективна филмографија

 • Таткото (Змија, 2019), сценарио и режисер: Андреј Волкашин;
 • Един (Искушаните, 2017), сценаио и режисер: Василка Аврамовска;
 • Александар Пинго (Вистинска љубов, ТВ филм, 2016), режисер: Јани Бојаџи;
 • Д-р Лазар Перков (Сенки, 2007), режисер: Милчо Манчевски;
 • Војник (Караула, 2005), автор: Анте Томиќ, режија: Рајко Грлиќ;
 • Оги (Алеф, 2004), автор: Борјан Зафировски.

Дополнителни информации

ТВ-серии:
 • Јорго (Преспав, 2019)
 • Новинар (Инсајдер, 2017);
 • Наставникот Никола (Фамилија Марковски, 2017);
 • (Македонски народни приказни, 2013), Национална телевизија Канал 5;
 • Васил Чакаларов, Пешо Самарџиев (Тврдокорни, 2013);
 • (Македонски народни приказни, 2013), Национална телевизија Канал 5;
 • (Македонски народни приказни, 2012), Национална телевизија Канал 5;
 • (Народни приказни, 2010), втора сезона,11 епизоди;
 • (Народни приказни, 2009), прва сезона, 8 епизоди, Национална телевизија А1;

Останато:

 • Ko-aвтор на проектот „Човек кафез“, 2018 г.;
 • Член на жири-комисија на ДАФ-драмски аматерски фестивал, Дом на култура „Бели мугри“ - Кочани.
 • Име Борче
 • Презиме Начев
 • Година на раѓање 1982
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk