Актери

Статус на актер

Сите

Даница Георгиевска

Даница Георгиевска е родена на 13 април 1967 г. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Љубиша Георгиевски, во 1989 г. Од 1998 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Елмира (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Галин Стоев, продукција: Македонски народен театар;
 • Хор (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Андромаха (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Болничарката (Мара/Сад, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Ревизор, 2006), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • (Црна дупка, 2003), автор: Горан Стефановски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Дарја Шатова (Демони, 2001), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Жената (Песочна сложувалка, 1999), автор: Јана Добрева, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Македонски народен театар;
 • Ивон (Кројач за дами, 1996), автор: Жорж Фејдо, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Света недела (Лепа Ангелина, 1995), автор: Блаже Ристески, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • (МКС, 1995), автор: Војдан Чернодрински, адаптација и режија: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Ана Григоријевна (Мртви души, 1994), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Светле (Буре барут, 1994), автор: Дејан Дуковски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Валерија Ганчева (Женски прилог за ноќта, 1993), автор: Блаже Миневски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Јохана Раер (Баал, 1987), автор: Бертолд Брехт, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Рипката (Гуштерица, 1986), автор: Александар Володин, режисер: Евгениј Лазаров, продукција: Македонски народен театар.

Селективна филмографија

 • Мајката на втората бремена девојка (Blacky and Faulty, 2018), режисер: Марко Џамбазовски;
 • Победа (Мултиплеј, ТВ-филм, 2007), режисер: Владимир Плавевски.

Дополнителни информации

ТВ серии:

 • (Македонски елегии, 1993).
Останато:
 • Емисии од културно образовната програма на МРТВ;
 • ТВ реклами;
 • Документарен филм за поетесата Даница Ручегај, 2017 г.
 • Подготовка на хуманитарни претстави за деца без родителска грижа;
 • Аудио снимање на лектирни изданија за деца со оштетен вид;
 • Основач на поетската секција во домот за стари лица „Мајка Тереза“, Скопје.
 • Име Даница
 • Презиме Георгиевска
 • Година на раѓање 1967
 • Пол Женско
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk