Актери

Статус на актер

Сите

Драгана Левенска

Драгана Левенска е родена на 03 јули 1985 г., во Скопје. Дипломира на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА- Париз-Скопје-Њујорк, отсек: актерска игра, во 2014 г. Од 2014 г. работи во Македонски народен театар – Скопје.

Селективна театрографија

 • Лоранс (Лагата, 2022), автор: Флоријан Зелер, режисер: Бесфорт Идризи, продукција: Македонски народен театар;
 • Актерка (Говорна мана, 2017), автор: Горан Марковиќ, режисер: Драгана Милошевска-Попова, продукција: Македонски народен театар;
 • Робинката од прстенот, Леонора (Авантурите на Аладин, 2017), адаптација, драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Слугинката (Соларис, 2016), автор: Станислав Лем, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • (Жени од подземјето, 2016), автор: Станислав Лем, режисер: Андреј Цветановски, продукција: Народен театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“- Велес;
 • Зинка (Животот е прекрасен, 2015), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Стујардеса и жената (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Урсула (Многу вревеа за ништо, 2014), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Театар Комедија - Скопје;
 • Госпоѓа Ортанз (Женски оркестар, 2014), автор: Жан Ануј, режисер: Ѓорѓи Ризески, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Деспина Поплавска/Хор (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Mејбл (Вејка на ветрот, 2013), автор: Коле Чашуле, режисер: Ирена Стеријовска, продукција: Театар Фабрика - Скопје;
 • (Вртелешка, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Иван Манасковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Евушка (Генетика на кучињата, 2012), автор: Венко Андоновски, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Учителката по англиски јазик (Госпоѓа Министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар.

Селективна филмографија

 • (Човекот кој не беше таму, кратокометражен филм, 2017), режисер: Гоце Цветановски;
 • Првата девојката (Човекот кој не сакаше да умре, кратокометражен анимиран филм, 2015), режисер: Гоце Цветановски;
 • Ленче (Медена ноќ, 2015), режисер: Иво Трајков;
 • Виолета (Лавиринт, кратокометражен филм, 2014), режисер: Ана Јакимска, Бранко Костески;
 • Марија (Мал дисконтинуитет во времепросторот, 2014), режисер: Гоце Цветановски;
 • (Намини бар еднаш, кратокометражен филм, 2013), режисер: Косара Матиќ;
 • Ева (Искушените, кратокометражен филм), режисер: Василка Аврамовска.

Дополнителни информации

ТВ - серии:

 • Мери(Тин камп, ТВ серија, 2022)режисер: Марко Ѓоковиќ;
 • Благородна  (Преспав - 5-та сезона,  11-та епизода ТВ серија, 2021), продукција: ОХО;
 • Учество во детската ТВ серија 5+ Фамилија, 2014, продукција: ОХО;

 

Останато

 • Поетски читања и синхронизации.
 • Име Драгана
 • Презиме Левенска
 • Година на раѓање 1985
 • Пол Женско
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk