Актери

Статус на актер

Сите

Емил Рубен

Емил Рубен е роден на 17 јули 1948 г. во Скопје. Дипломира на актерска игра на Академијата за филм и театар во Загреб во 1971 година. Во Македонски народен театар - Скопје работи од 1971 до 2012 година.
 

 

СЕЛЕКТИВНА ТЕАТРОГРАФИЈА

 • Етгар (Сите сме птици, 2022), автор: Важди Муавад, режисер: Слободан Унковски, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар;
 • Илија Афанасиевич Шамраев (Галеб, 2018), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Нина Николиќ, продукција: Македонски народен театар
 • Никола, таткото на Мара (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар
 • Реџиналд Пеџит (Квартет, 2016), автор: Роналд Харвуд, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Македонски народен театар
 • Аристарх Доминикович Гранд Скубик (Животот е прекрасен, 2016), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар
 • Доктор Стравински/Гостин на балот (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор:  Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар
 • Гробарот (Аферата Елсињор, 2014), автор: Љубиша Георгиевски, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар
 • Крсте Поплавски  (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар
 • Проспер, газда, поранешен театарски директор (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Тито, кучето (Изгубени германци, 2013), автор: Дејан Дуковски, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар
 • Шарл Ваклде де Лагранж, актер со прекар „Регистар“, Отецот Вертоломеј, скитник - проповедник (Животот на Молиер, 2012), автор: Михаил Афаннасиевич Булгаков, режисер: Александар Поповски, продукција: Македонски народен театар
 • (Темпирана опера, 2010), според „Опера за три гроша“ од Бертолт Брехт и „Пеколен портокал“ од Ентони Барџис, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар
 • (Госпоѓа министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар
 • Антонио (Фигаро се разведува, 2008), автор: Еден Фон Хорват, режисер: Куштрим Бектеши, продукција: Македонски народен театар
 • Дундо Марое (Дундо Марое, 2008), автор: Марин Држиќ, режисер: Драгана Милошевски – Попова, продукција: Македонски народен театар
 • Жика (Сомнително лице, 2007), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Синиша Ефтимов, продукција: Македонски народен театар
 • Артемиј Филипович Земљаника (Ревизор, 2006), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Арист (Една вечер со..., 2006), автор: Жан Батист Поклен Молиер, режисер: Деан Дамјановски, продукција: Македонски народен театар
 • Иван (Црнила 005, 2005), автор: Коле Чашуле, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар
 • Дејв Блек (Сцени од животот, 2004), автор: Овен мек Каферти, режисер: Филип ле Моан, продукција: Македонски народен театар
 • Господин Робинсон (Дипломец, 2004), автор: Чарлс Веб, режисер: Синиша Ефтимов, продукција: Македонски народен театар
 • Духот (Хамлет во транзиција, 2004), автор: Светислав Басара, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар
 • (Магдо, љубов моја, 2003), автор: Сашко Насев, режисер: Димитар Станкоски, продукција: Македонски народен театар
 • Гроф Бертахолт, принц Фердинанд Кобуршки, д-р Христо Татарчев, Јордан Баде (Белите коњи, 2003), автор: Петре Бакевски, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар
 • Германаски офицер (Ослободување на Скопје, 2002), автор: Душан Јовановиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар
 • Ефтим, валијата (Балканот не е мртов, 2001), автор: Дејан Дуковски, режисер: Александар Поповски, продукција: Македонски народен театар
 • Степан Трофимович Верховенски (Демони, 2001), автор: Фјодор Достоевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Логичарот (Носорог, 1999), автор: Ежен Јонеско, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар
 • Симеонов (Вишновата градина, 1997), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар
 • Титус Андроникус Фабрициј (Глембаеви, 1996), автор: Мирослав Крлежа, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар
 • Пит (Роденден, 1995), автор: Харолд Пинтер, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар
 • Полковникот (Обѕрни се во гнев, 1995), автор: Џон Озборн, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар
 • Осман бег (МКС, 1995), автор: Војдан Поп Георгиев Чернодрински, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар
 • Благоја / Човекот (Буре барут, 1994), автор: Дејан Дуковски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар
 • Васил Поп-Петров и Кочо Рацин (Женски прилог за ноќта, 1993), автор: Блаже Миневски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Петар Сив, судбина (Крик, 1991), автор: Блаже Миневски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Алјоха, по прекар Дисидент, оружје носач на Прохоров (Валпургиска ноќ или Чекорите на командорот, 1990), автор: Венедикт Ерофеев, режисер: Владимир Портонов, продукција: Македонски народен театар
 • Матеј Леви (Рави, 1989), автор: Синиша Ковачевиќ, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар
 • Оронт (Мизантроп, 1989), автор: Жан Батист Поклен Молиер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • (Аудиенција и Под нов покрив, 1988), автор:  Вацлав Хавел, режисер: Душан Г. Наумовски, продукција: Македонски народен театар
 • Стариот (Луди за љубов, 1988), автор: Сем Шепард, режисер: Даниел Тавчовски, продукција: Македонски народен театар
 • Тенорио Ернандес/ Коњушар (Дон Кихот, 1987), автор: Михаил Афанасиевич Булгаков, режисер: Златко Свибен, продукција: Македонски народен театар
 • Мех, Мјурк, Болебал (Баал, 1987), автор: Бертолт Брехт, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Лаза Паунов, заставник (Мрестење на краповите, 25.01.1987), автор: Александар Поповиќ, режисер: Ацо Алексов, продукција: Македонски народен театар
 • Красноречивиот (Гуштерица, 1986), автор: Александар Володин, режисер: Евгениј Лазаров, продукција: Македонски народен театар
 • Другарот Чучулев - Папокот (Рамна земја, 1985), автор: Ташко Георгиевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Пик, папагал (Воена тајна, 1984), автор: Душан Јовановиќ, режисер: Душан Г. Наумовски, продукција: Македонски народен театар
 • Фабрицио, момок во гостилницата (Мирандолина, 1985), автор: Карло Голдони, режисер: Вукан Диневски, продукција: Македонски народен театар
 • Писателот Хепатитес (Бог, 1984), автор: Вуди Ален, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар
 • Мотел Камзоил (Свирач на покрив, 1983), автор: Џери Бок, режисер: Владо Штефанчиќ, продукција: Македонски народен театар
 • Стојанче воденичарот (Макавејските празници, 1983), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Октавиј Цезар (Јулиј Цезар, 1982), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар
 • Учител по танц (Граѓанинот благородник, 1982), автор: Жан Батист Поклен Молиер, режисер: Димитар Христов, продукција: Македонски народен театар
 • Драган (Кутрите, 1981), автор: Миливое Мајсторовиќ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Радуле (Војна и мир во Груда, 1981), автор: Вељко Радовиќ, режисер: Благота Ераковиќ, продукција: Македонски народен театар
 • Мартин (Кандид, 1980), автор: Волтер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Прв артист (Сојтарии, 1979), автори: Јулиус Сатински и Милан Ласица, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Емануило, слуга (Обесеник, 1979), автор: Борислав Пекиќ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Панко, коџобашија (Чорбаџи Теодос, 1978), автор: Васил Иљоски, режисер: Ацо Алексов, продукција: Македонски народен театар
 • Варлам; Затвореник (Алексијада, 1978), автор: Богомил Ѓузел, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Петар Верховенски (Бесови, 1978), автор: Албер Ками,  режисер: Илија Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • ('48, 1977), автор и адаптација: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Контето (Крчма под зеленото дрво, 1977), автор: Петар Ковачевиќ, режисер: Владимир Стрниско, продукција: Македонски народен театар
 • Кени (Бертолт Брехт пред Комитетот за антиамериканска дејност, 1977), автор: Ерик Бентли, режисер: Наум Пановски, продукција: Македонски народен театар
 • Криштоф Кобар наречен Петер (Соблазна во Шентфлоријанската долина, 1976), автор: Иван Цанкар, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • (Отепвачка, 1976), автор: Ристо Крле, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Лудиот Роган (Пелиново, 1974), автор:  Жарко Команин, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар
 • Лем Костадиноски (Ѕидот, водата, 1973), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Хилер, Шмит (Хелдерлин, 1973), автор: Петер Вајс, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Камило (Скуп, 1973), автор: Марин Држиќ, режисер: Димитар Ќостаров / Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Прв фратар; Висок чиновник (Животот на Галилеј, 1972), автор: Бертолт Брехт, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Прв слуга (Крал Лир, 1972), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Вукан Диневски, продукција: Македонски народен театар
 • Киро (Тесен пат кон далечниот север, 1972), автор: Едвард Бонд, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Благоја, нов технолог (Под пирамидата, 1971), автор: Бранко Пендаровски, режисер: Илија Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • (Антигона, 1967), автор: Софокле, режисер: Илија Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Детето (Случајот во Виши, 1967), автор: Артур Милер, режисер: Димитар Ќостаров, продукција: Македонски народен театар
 • (Чичо Томината колиба, 1960), во старата учителска школа т.н. „Идадија“

СЕЛЕКТИВНА ФИЛМОГРАФИЈА

 • (Лена и Владимир, 2022), режисер: Игор Алексов
 • Таткото на Фаца (Хеј, 2018), режисер: Васил Христов
 • (Убави, 2018), режисер: Кирил Узунов
 • Старецот (ул. Шекспир 9/1, 2014), режисер: Владимир Митревски
 • Ефтим (Балканот не е мртов, 2013), режисер: Александар Поповски
 • Гавранов (Трето полувреме, 2012), режисер: Дарко Митревски
 • (Остани исправен, краткометражен филм, 2005), режисер: Кристијан Ристевски
 • Директор на психијатрија (Контакт“, 2005), режисер: Сергеј Станоевски
 • Доктор Сарафов (Бал-кан-кан, 2004), режисер: Дарко Митревски
 • Доктор (Големата вода, 2004), режисер: Иво Трајков
 • Аташе (Како убив светец, 2004), режисер: Теона Стругар Митевска
 • (Едно од лицата на смртта, краткометражен филм, 2003), режисер: Филип Чемерски
 • (Писмо, 2000), режисер: Васил Христов
 • (Глас, краткометражен филм, 2000), режисер: Филип Апостолски
 • Кумот (Збогум на 20-тиот век, 1998), режисер: Дарко Митревски и Александар Поповски
 • (Марика лета со авион, ТВ филм, 1988), режисер: Борис Дамевски
 • (Јазол, 1985), режисер: Кирил Ценевски
 • Соколоф (Јавачи на бура, 1984), режисер: Жерард Вергез
 • Дане (Истрел, 1972), режисер: Бранко Гапо
 • Вилант (Пријатели, ТВ филм, 1972), режисер: Тодорка Кондова
 • Миша (Денот четиринаесетти, 1960), режисер: Здравко Велмировиќ
 • (Партизански приказни, 1960), режисер: Столе Јанковиќ
 • Маша Савиќ (Ветрот запре пред зори, 1959), режисер: Радош Новаковиќ
 • (Бунт на куклите, краткометражен филм, 1957), режисер: Димитрие Османли
 • Миша (Малиот човек, 1957), режисер: Жика Чукулиќ
 • Жарко (Тие двајцата, 1955), режисер: Жорж Скригин

ТВ-серии

 • (Седум приказни за љубовта и свршувањето, 2003)
 • Томе (Наше маало, 2002)
 • (На наш начин, 1985)
 • (Црвено, жолто, зелено, 1982)
 • (Едно лето, 1982)
 • (Булки кај шините, 1981)
 • Миљковиќ (Наши години, 1979)

Награди

 • Награда за животно дело на 55. МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп, 2021
 • Награда за машка епизодна улога „Димче Трајковски“ за улогата на Куче во претставата „Изгубени германци“ во изведба на Македонски народен театар, Скопје, на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп, 2013
 • Награда на Град Скопје „13 Ноември“, 2001
 • Награда за животно дело „Петре Прличко“, 2008
 
 • Име Емил
 • Презиме Рубин
 • Година на раѓање 17 јули 1948
 • Пол Машко
 • Статус на актер Пензионирани актери
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk