Актери

Статус на актер

Сите

Ѓорѓи Јолевски

Роден е на 10 март 1964 г., во Битола. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј", Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерскаа игра. во класата на проф. Љубиша Георгиевски, во 1989 г. Од 1992 г. работи како актер во Драмски театар - Скопје, а во 1999 г. преминува во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија:

 • Лебедев (Иванов, 2023), автор: А. П. Чехов, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар;
 • Крап (Последната лента на Крап, 2020), автор: Семјуел Бекет, режисер: Ѓорѓи Јолевски, претставата е во продукција на Ѓорѓи Јолевски во ко-продукција со Македонскиот народен театар и Перипетија продукција од Скопје;
 • (Отело, 2019), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Нина Николиќ, копродукциски проект помеѓу Перипетија продукција, Македонски народен театар и Босанско народно позориште Зеница;
 • Инспектор Фрај (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
 • Аркадиј Сергеич Ислаев (Еден месец на село, 2018), автор: Иван Сергеевич Тургењев, режисер: Паоло Маџели, продукција: Македонски народен театар -Скопје;
 • Оргон (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Галин Стоев, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Азазело (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Полониј (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Абдурахман Ѓул Баба-дервиш (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Жан (Госпоѓица Јулија, 2012), автор: Јохан Август Стриндберг, режисер: Салиус Варнас, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Ставрогин (Бесови, 2011), автор: Албер Ками, според Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Вујче (Шехерезада, 2011), автор и режисер: Срѓан Јаникијевиќ, продукција: Македонски народен театар - Скопје во копродукција со „Виш продакшн";
 • Надбискупот (Светлина во темнината), автор: Венко Андоновски, режисер: Нина Николиќ, Музеј на Мајка Тереза, Скопје;
 • Ојдип (Ојдип по Ајсхил, 2009), режисер: Златко Славенски, продукција: Театар „Квартет";
 • Аристотел (Александар, 2009), автор: Љубиша Георгиевски, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Старецот (Една приказна од Македонија, 2009), според поемата „Мице" од Ванчо Николевски, драматизација и режија: Ѓорѓи Јолевски, продукција: Театар „Квартет", Скопје;
 • Јован Крстител (Свето срце, 2009), автор: Љубиша Георгиевски, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Петре М. Андреевски (Сите лица на Петре М. Андреевски, 2008), по текстови на Петре М. Андреевски, режисер: Владо Цветановски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Актерот (ЕЕГ, 2008), драматизација и режија: Ѓорѓи Јолевски, копродукција: Театар „Квартет", Скопје и Македонски народен театар  - Скопје,
 • Прикажана на МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, 2007 г., на Meѓународниот фестивал на монодрама во Битола 2008 г., Фестивалот „Актерот на Европа"  Преспа 2008 г., Гран при на Меѓународниот фестивал на монодрама во Битола 2008 г., Најдобро актерско остварување на Меѓународниот фестивал „Актерот на Европа", Преспа 2008 г.
 • Тартиф (Тартиф, 2007), автор: Андреј Розман, режисер: Владо Цветановски, продукција: Народен театар - Штип;
 • Тој (Делириум за двајца, 2006), автор: Ежен Јонеско, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Меѓународен театарски фестивал на камерни претстави „Ристо Шишков", Струмица, 2007 г., Гран при на Меѓународниот фестивал „Славија", 2007 г., Белград, Србија.
 • Ајгист (Безимениот, 2005), автор: според „Електра" од Софокле, драматизација и режија: Елени Боза (Грција), продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Таткото Митре (Парите се отепувачка, 2002), автор: Ристо Крле, режисер: Љупчо Ѓорѓиевски, продукција: Народен театар – Битола;
 • Прикажана на домашни и меѓународни фестивали: МТФ „Војдан Чернодрински" Прилеп, 2002 г.; Национален театар „Иван Вазов", Софија, Р. Бугарија, 2002 г.; Меѓународен театарски фестивал „Театар на крстопат", Пловдив, Р. Бугарија - 2002 г.; Меѓународен театарски фестивал „Славија 2002", Белград, Србија и Црна Гора, 2002 г.; „Сараевска зима" Сараево, Босна, 2003 г.; Словенско младинско гледалишче, Љубљана, Р. Словенија, 2003 г.; Театар Нова Горица, Р. Словенија, 2003 г.; Дом на култура, Гориција, Италија, 2003 г.; Меѓународен театарски фестивал, Истанбул, Турција, 2003 г.; Театарски фестивал „Славјански венец" Москва, Русија, 2003 г.; Меѓународен фестивал „Охридско лето", Охрид, 2003 г.; Меѓународен театарски фестивал „МОТ", Скопје, 2003 г.; Денови на македонската култура, Торонто, Канада, 2003 г.; Меѓународен фестивал на Национални театри, Подгорица, Србија и Црна Гора, 2003 г.; Денови на македонската култура, Њујорк, 2004 г.; Денови на македонската култура, Марсеј и Париз, 2004 г.; Меѓународен театарски фестивал „Бутринти", Саранда, Албанија, 2004 г.; Гран при на МТФ „Војдан Чернодрински" Прилеп, 2002 г.; Награда за актерско остварување за улогата на Таткото Митре на МТФ „Војдан Чернодрински" - Прилеп, 2002 г.; Гран при на Меѓународниот фестивал „Славија 2003" Белград, Србија и Црна Гора, 2003 г.; Гран при на Театарскиот фестивал „Славјански венец" Москва , Русија, 2003 г.;
 • Капетанот (Војцек, 2002), автор: Георг Бихнер, режисер: Бора Драшковиќ, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Кловн, Ариел, Водач на циркус, Ричард III (Плеј Шекспир, 2000), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар - Скопје,
 • Хамлет (Хамлет, Принцот Дански, 1998), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Владо Цветановски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Награда за актерско остварување на МТФ „Војдан Чернодрински" - Прилеп, 1999 г.; Награда „Златна маска" на весникот Вечер на фестивалот „Охридско лето", 1999 г.;
 • Генералот (Среќата е нова идеја во Европа, 1997), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Владо Цветановски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Прикажана на: Меѓународниот театарски фестивал „О риваж се нот'р Ероп", Корбел-Есон (Aux rivage se notre Europe, Corbeil-Essonnes), Париз, Франција, 1998 г.; Меѓународниот театарски фестивал „Шарл Дулин", (Charles-Dullin), Театар „Ромен Роланд, Вијежуф (Theatre Romain Rolland, Villejuif), Париз, Франција,1998 г.; МТФ „Војдан Чернодрински" - Прилеп, 1997 г.; Меѓународниот театарски фестивал во Каиро, Египет, 1998 г.;
 • Мефисто (Фауст, март, 1998) драматизација и режија: Ѓорѓи Јолевски (базирана врз Гете, Марло, Ман, Достоевски, Лохер), продукција: неформална театарска група „Квартет", Скопје, 1997 г.;
 • Прикажана на: Меѓународниот театарски фестивал за алтернативни претстави „Краковскје театралне реминисценцје" Краков, Полска, 1998 г.;
 • Мекит (Питачка опера, 1996), автор: Вацлав Хавел, режисер: Горан Тренчовски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Валмон (Квартет, 1996), автор: Хајнер Милер, режисер: Ѓорѓи Јолевски, продукција: Неформална театарска група „Квартет" Скопје;
 • Прикажана на: Меѓународниот  театарски  фестивал за алтернативни претстави „Краковскје театралне реминисценцје", Краков, Полска, „&ТД", Загреб, Хрватска, 1998 г.; Меѓународниот театарски фестивал Мацедонише Инвазион (Mazedonische Invasion),  Лајпциг, Германија, 1997 г.; Европски културен месец (European Cultural Month), Љубљана, Р. Словенија, 1997 г.; Меѓународниот театарски фестивал (Theatre in the suitcase) - Софија и Бургас, Р. Бугарија, 1997 г.; „Хераклејски вечери", Битола, 1996 г.;
 • МТФ „Војдан Чернодрински" - Прилеп, 1996 г; Награда за најдобра претстава на алтернативниот дел  ФААТ – Кочани, 1996 г; Награда за најдобра режија на алтернативнот дел ФААТ – Кочани, 1996 г;
 • Руди (Сараево, 1995), автор: Горан Стефановски, режисер: Наум Пановски, продукција: Анрмејн театар, Далас, Тексас;
 • Прикажана на: „Скопско лето", Скопје, 1995 г.; „Хераклејски вечери", Битола, 1995 г.; „Охридско лето",1995 г.;
 • Јован Крстител (Салома, 1994), автор: Ник Кејв, режисер: Кристијан Ристевски, Дирекција за култура на град Скопје;
 • Прикажана на фестивалот за алтернативен театар, Сегедин, Унгарија, 1994 г.;
 • Естрагон (Чекајќи го Годо, септември 1995), автор: Самјуел Бекет, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Прикажана на Фестивалот на камерна драма „Ристо Шишков" во Струмица, 1995 г.;
 • Калигула (Калигула, 1993), автор: Албер Ками, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Прикажана на „Охридско лето", 1994 г.;
 • Клеант (Вообразен болен, 1993), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Ариел (Бура, 1993), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Драмски театар – Скопје;
 • Награда: Најдобар млад актер за 1992 г. на „Екран".
 • Прикажана на: „Охридско лето", 1993 г.;
 • Д-р Емил Блаха (Војна на третиот кат, 1992), автор: Павел Кохоут, режисер: Љупчо Ѓорѓиевски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • Католички свештеник (Безбог, 1991), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Владо Цветановски, продукција: Народен театар - Битола;
 • Прикажана на „Охридско лето", 1991 година
 • Џек (Бетонска градина, 1991), автор: Јан Мекјуан, режисер: Александра Ковачевиќ, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Соколот (Подземна република, 1991), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Владо Цветановски, продукција: Народен театар - Битола;
 • Награди: Најдобар актер на МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, 1991 г.; Најдобар актер на Југословенскиот фестивал „Стериино Позорје", Нови Сад, 1991 г.;
 • Прикажана на: Меѓународниот театарски фестивал, Кишињев, Молдавија, 1991 г.; „Охридско лето", 1991 г.
 • Лен (Спасени, 1990), автор: Едвард Бонд, режисер: Кристијан Ристевски,  продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Јане (Црна, 1990), автор: Богомил Ѓузел, режисер: Љубиша Георгиевски;
 • Прикажана на МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, 1990 г.;
 • Акаст (Медеја, 1989), автор: Дане Зајц, режисер: Вито Тауфер, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Награда: Најдобар актер, Југословенски фестивал „Стериино Позорје", Нови Сад, 1991 г.;
 • Прикажана на: Будва Фест, Будва, Црна Гора, 1989 г.; Фестивал „Охридско лето", 1990 г.;
 • АА (Емигранти, 1989), автор: Славомир Мрожек, режисер: Владо Цветановски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Прикажана на: Фестивалот на камерна драма „Ристо Шишков", Струмица, 1996 г.; Меѓународниот театарски фестивал, Ерфурт, Германија, 1994 г.
 • Избор на театарски претстави работени за време на студиите (1989-1986):
 • Јаков (Дупло дно, 1989), автор: Горан Стефановски, режисер: Љупчо Ѓорѓиевски, ментор: Љубиша Георгиевски, продукција: Факултет за драмски уметности, Скопје;
 • Прикажана на Југословенскиот фестивал „Младо Стериино Позорје", Нови Сад, 1989 г.;
 • Дедото (Жак или покорност, 1988), автор: Ежен Јонеско, режисер: Владо Цветановски, продукција: Факултет за драмски уметности, Скопје, 1988 г.;
 • Прикажана на Југословенскиот  фестивал „Младо Стериино Позорје", Нови Сад, 1988 г.;
 • Поетот (Циркус Катастрофа),  автор: Тадеуш Ружевич, драматизација и режија: Владимир Тафчиоски, продукција: Младински културен центар, Скопје;
 • Прикажана на Меѓународниот театарски фестивал МОТ, Скопје, 1987 г.;
 • Сансон Караско (Дон Кихот, 1987), автор: Михаил Булгаков, режисер: Златко Свибен (Хрватска), продукција: Македонски народен театар - Скопје, Скопје;
 • Прикажана на „Охридско лето, 1987 г.;
 • Грабнувачот (Гуштерица, 1986), автор: Александар Володин, режисер: Евгениј Лазарев, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Пинус (Ништо без Трифолио, 1986), автор: Русомир Богдановски, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар - Скопје, 1986 г.;
 • Прикажана на „Охридско лето; „Сплитско лето", Хрватска, 1987 г., Театарски фестивал во Марибор, Р. Словенија, 1987 г.;
 • Награда за најдобар млад актер, „Гавелини вечери", Загреб, 1986 г.; Награда за најдобар млад актер со најдобар сценски говор на МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп. 

Селективна филмографија:

 • (Кајмак, 2021), режисер: Милчо Манчевски;
 • Докторот (Фамилија Марковски, ТВ серија, 2017);
 • Човекот кој не беше таму, краткометражен филм, 2017), сценаријо и режија: Гоце Цветановски;
 • Докторот (Дете, краткометражен филм, 2016), сценаријо и режија: Радован Петровиќ;
 • Ѓорче Петров (Последниот македонец, 2015), режисер: Илија Пиперкоски;
 • Мракот (Ова не е американски филм, 2010), автор: Павел Јех, режисер: Сашо Павловски, продукција: Мануфактура продукција;
 • Директор (Превртено, 2007), автор: Венко Андоновски и Игор Иванов, режисер: Игор Иванов - Изи, Сектор продукција, Филмски фестивал „Браќа Манаки", Битола;
 • Непознатиот (Тајната книга, 2006), автори: браќата Цветановски, режисер: Владо Цветановски, КТВ Медија & Енох продукција, Филмски фестивал „Браќа Манаки", Битола;
 • Докторот (15 секунди, краткометражен филм, 2004), сценарио и режија: Дарјан Пејоски, продукција: Факултет за драмски уметности, Скопје;
 • АА (Емигранти, ТВ-филм, 1999), автор: Славомир Мрожек, сценарист и режисер:  Сашо Павловски, продукција: Македонска телевизија;
 • Калигула (Калигула, ТВ филм, 1997), сценарио: Алберт Камус, режисер: Миле Грозданоски;
 • Ѓош (Ангели на отпад, 1995), сценарио: Томислав Османли, режисер: Димитар Османли, продукција: Вардар филм & Пегаз;
 • (Маледонија може, 1991), режисер: Коле Ангеловски;
 • Гркот (Тетовирање, 1991), режисер: Столе Попов, продукција: Вардар филм;
 • Цанде (Викенд на мртовци, 1988), сценарио: Миле Поповски, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Вардар филм;
 • Браник (Ѕвездите на 42-та, 1987), сценарио: Томислав Османли,  режисер: Јане Петковски;
 • Јани (Трст виа Скопје, 1987), ТВ-серија од  6 епизоди, сценарист и режисер: Богдан Поп Ѓорчев, продукција: Македонска телевизија;
 • Симе (Претежно ведро, 1986), ТВ-серија од 6 епизоди, режисер: Љупчо Тозија, продукција: Македонска телевизија;
 • Кловнот (Бушава азбука, 1985), ТВ-серија од 31 епизода, сценарио: Горан Стефановски, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонска телевизија.

Режија на театарски претстави:

 • „Сината соба", 2012 г., автор: Дејвид Хеар, продукција Театар „Вера Комисаржевскаја" од Санкт Петерсбург, Русија;
 • „Една приказна од Македонија", 2009 г., драматизација: Ѓорѓи Јолевски, продукција: Театар „Квартет" Скопје, Музеј на Достоевски, Санкт Петербург, Русија (праизведба);
 • „ЕЕГ – Електоренцефалограм", 2008 г., драматизација и адаптација: Ѓорѓи Јолевски, продукција: Театар „Квартет", Скопје;
 • „Последниот ден на Мисирков", 2003 г., автор: Јордан Плевнеш, продукција: Универзална сала, Скопје (забелешка: промоција на текстот во соработка со Владо Цветановски);
 • „Децата на Лилит", 2003 г., автор: Маја Мицевска, продукција: Универзална сала, Скопје; прикажана на Меѓународниот театарски фестивал МОТ во Скопје, 2003 г.;
 • „Фауст", 1997 г. (базирано на Гете, Марло, Ман, Достоевски, Лохер), продукција:  Неформална театарска група „Квартет", Скопје; прикажана на Меѓународниот театарски  фестивал за алтернативни претстави „Краковскје реминисценцје театралне" (Krakowskie reminiscencje teatralne) Краков, Р. Полска, 1998 г.;
 • „Квартет", 1996 г., автор: Хајнер Милер, продукција: Неформална театарска група „Квартет", Скопје; прикажана на: Меѓународниот театарски фестивал МОТ, Скопје, 1996 г.; Меѓународниот театарски фестивал за алтернативни претстави „Краковскје реминисценцје театралне " („Krakowskie reminiscencje teatralne"), Краков, Р. Полска; гостување во Театар „&ТД", Загреб, Хрватска, 1998 г.; Меѓународниот театарски фестивал Мацедонише Инвазион (Macedonische Invasion), Лајпциг, Германија, 1997 г., Европски културен месец, 1997 г., Љубљана, Р. Словенија; Меѓународниот театарски фестивал (Theatre in the suitcase), Софија и Бургас, Р. Бугарија, 1997 г.; „Хераклејски вечери", Битола, 1996 г.; МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, 1996 г.; Награда за најдобра претстава на алтернативниот дел  ФААТ, Кочани, 1996 г., Награда за најдобра режија на алтернативнот дел ФААТ, Кочани, 1996 г.

Посебни настапи:

 • „Т'га за југ";
 • Интерпретација за отворањето на 40-тите „Струшки вечери на поезијата", Струга, 2001 г.
 • Професионален статус:
 • Професор по основи на актерска игра на ЕСРА - Париз-Скопје-Њујорк, филмска академија во Скопје (2007-2011);
 • Уметнички директор на Драмата на МНТ, Скопје,  од мај 1999 г. до мај 2000 г.;
 • Основач и претседател на Неформалната театарска група „Квартет", сега Културен центар „Квартет" , Скопје, од 1996 г. до денес.

Членство во професионални театарски институции:

 • Претседател на жири-комисијата на Меѓународниот фестивал „Скупифест", Скопје, 2013 г.;
 • Претседател на жири-комисијата на Меѓународниот фестивал „Јоаким Вујиќ", Крагуевац, Р. Србија, 2009 г.;
 • Претседател на Управниот одбор на Меѓународниот фестивал „Охридско лето", Охрид (2006-2009);
 • Селектор на драмската програма на Меѓународниот фестивал „Охридско лето", Охрид, од 2006 г, до денес;
 • Селектор и уметнички директор на Театарскиот фестивал „Ристо Шишков", Струмица, за 2003 г,;
 • Член на Македонскиот национален комитет на Меѓународниот театарски институт, УНЕСКО, 1997 г. до денес;
 • Член на Советот на МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, (1997-2001);
 • Член на Управниот одбор на МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, 1997-2001 г;
 • Член на Уметничкиот совет на Драмскиот театар, Скопје (1998-1999);
 • Член на жири-комисијата на МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, 1996 г.;
 • Член на Уметничкиот совет на Драмскиот театар, Скопје (1994-1996).

Образовна дејност:

 • Професор по основи на актерска игра на ЕСРА - Париз-Скопје-Њујорк, филмска академија, Скопје (2007-2011);
 • Методологија на актерска игра на отсекот: театарска режија, прв семестар, ФДУ - есен 1996 г.;
 • Театарот во Македонија, Државен универзитет Илиноис, Блумингтон, Нормал, Илиноис, САД - 1995 г.;
 • Историја на театарот во Скопје, Експериментално училиште за урбана култура, Сорос, Скопје (1994-1997);
 • Движење во простор, Архитектонски факултет, Скопје, 1997 г.;
 • Неформални театарски групи, гим. „Јосип Броз Тито", Скопје, 1998 г.;
 • Тема: ФАУСТ, гим. „Никола Карев", Скопје, 1998 г.;
 • Тема: Движење и простор, Архитектонски факултет, 1998 г.                                                             

Награди:

 • „Гран при“ на 22. Интернационален фестивал на монодрамата во Битола за претставата „Последната лента на Крап“, 2021 г.;
 • Најдобар млад актер, за улогата на Пинус во претставата „Ништо без Трифолио", Гавелини вечери, Загреб,  Р. Хрватска, 1986 г.;
 • Награда за најдобар млад актер со најдобар сценски говор, за улогата на Пинус во претставата „Ништо без Трифолио", на МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, 1987 г.;
 • Најдобар актер на Југословенскиот фестивал „Стеријно Позорје", Нови Сад, Југославија, за улогите на Соколот во претставата „Подземна република" и Акаст во претставата „Медеја",1991 г.;
 • Најдобар актер МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, за улогата на Соколот во претставата „Подземна република,1991 г.;
 • Најдобар млад актер за 1992 г. на ревијата „Екран" за улогата на Ариел во претставата „Бура", 1993 г.;
 • Награда за најдобра претстава на алтернативниот дел ФААТ - Кочани за претставата „Квартет", 1996 г.;
 • Награда за најдобра режија на алтернативнот дел ФААТ - Кочани за претставата „Квартет", 1996 г.;
 • Најдобар актер, МТФ „Војдан Чернодрински", Прилеп, за улогата на Хамлет во претставата „Хамлет", 1999 г.;
 • Награда за најдобро актерско остварување на „Вечер", на фестивалот „Охридско лето", за улогата на Хамлет во претставата „Хамлет", 1999 г.;
 • Најдобар актер, МТФ „Војдан Чернодрински"", Прилеп, за улогата на Митре во претставата „Парите се отепувачка, 2002 г.;
 • Единствена  награда за најдобро актерско остварување „Ристо  Шишков" за улогата на ТОЈ во претставата „Делириум за двајца" од Ежен Јонеско на театарскиот фестивал „Ристо Шишков", Струмица, 2007 г.;
 • Гран при за улогата на Актерот во претставата „ЕЕГ" на Меѓународниот фестивал на монодрама во Битола, 2008 г.;
 • Најдобро актерско остварување за улогата на Актерот во претставата „ЕЕГ" на Меѓународниот театарски фестивал „Актерот на Европа", Преспа, 2008 г.;
 • Специјална награда за различен пристап кон создавање на монодрама - Монокл фестивал, Санкт Петербург, Русија, 2009 г..
 • Како надежен актер доделени му се следниве стипендии од:
 • Државното биро за образование-мултирегионален проект: улогата на театарот и културата во САД, меѓународен центар „Меридијан", Сорос Фондација: стипендија за Источноевропски театарски уметници-Њујорк, САД, 1995 г.;
 • Министерството за култура на РМ: стипендија за студии во странство, 1995 г.;
 • Британскиот совет, Лондон, Велика Британија: стипендија за млади актери, 1993 г.;
 • Министерството за образование на РМ: стипендија за талентирани уметници за студии во Франција, 1988 г.;
 • Македонскиот национален комитет за наука и образование: стипендија за студенти по актерска игра.
Во театарот „Ројал Корт", на меѓународна летна школа, во Лондон добива сертификат по актерска игра во август 1993 година. Во Салзбург завршува семинар на кој го добива сертификатот од Сесијата 304 во замокот Леополдскрон во септември 1996 година.
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk