Актери

Статус на актер

Сите

Гораст Цветковски

Гораст Цветковски е роден на 26 мај 1982 г., во Скопје. Дипломира  на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Владимир Милчин, во 2005 г. Од 2010 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Али Баба, Ѕверот (Хенгинг Араунд, 2024), автор: Љупчо Јованов, режија и адаптација: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Чарли (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
 • Мара (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Рамбо, Генерал Смит (Ничија земја, 2017), автори: Данис Тановиќ и Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Гораст (Копање, 2017), автор: Кристијан Винклер, режисер: Франц фон Штролхен, продукција: Македонски народен театар;
 • Духот од ламбата (Авантурите на Аладин, 2017), адаптација, драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Виктор Абрамович (Животот е прекрасен, 2016), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Понтиј Пилат (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • Патникот, мажот (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Марцело (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Алексеј Ангел (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Маркизот од Лансак (Подемот и падот на кабарето), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Митре, Владимир (Парите се отепувачка, 2011), автор: Ристо Крле, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Копнеж по целина, 2011), автор: Матеја Матевски, режисер: Ристо Алексовски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Мис на Линејн, 2010), режисер: Јане Спасиќ, продукција: Факултет за драмски уметности - Скопје;
 • (Луди за љубов, 2010), режисер: Нина Николиќ, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • Тромоф Петар Сергеевич (Вишновата градина, 2010), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Ѓоргиев, продукција: Македонски народен театар;
 • (Темпирана опера, 2010), автори: Бертолт Брехт и Ентони Барџис, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Градината, 2010), автор: Едвард Олби, режисер: Јован Ристовски, продукција: Народен театар - Битола;
 • Геро (Тупаница полна љубов, 2010), автори: Дејан Дуковски и Санди Лопичиќ, режисер: Санди Лопичиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Андон Дрварот (Суд, 2010), автор: Коле Чашуле, режисер: Љупчо Ѓорѓиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Енеј (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Перо Калениќ (Госпоѓа министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • Лициус (Свето срце, 2009), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Попива (Дундо Марое, 2008), автор: Марин Држиќ, режисер: Драгана Милошевска-Попова, продукција: Македонски народен театар;
 • Пејач (Мара/САД, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Артур (Дракула, 2008), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Ѓока (Сомнително лице, 2007), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Болва в уво, 2007), автор: Жорж Фејдо, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • (Касапски кучиња, 2007), автор: Квентин Тарантино, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Драмски театар;
 • (Комшилук наопаку, 2007), автор: Нина Маровиќ, режисер: Ненни Делместре, продукција: Драмски театар;
 • (Македонски рулет, 2007), автор: Љубиша Георгиевски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Драмски театар;
 • (Оркестар Титаник, 2006), автор: Христо Бојчев, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Народен театар-Куманово;
 • (Финк и Флидербуш), автор: Артур Шницлер, режисер: В. Рингал, продукција: Факлтет за драмски уметности;
 • (Трамвај наречен копнеж), автор: Тенеси Вилијамс, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Факултет за драмски метности;
 • (Планински јазик), автор: Харлд Пинтер, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Факултет за драмки уметности;
 • (Контаминација Кољада), автор: Николај Кољада, режисер: Владимир Милчин, продукција: Факлте за драмски уметности;
 • (Госпоѓа министерка), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Драгана Милошевска - Попова, продукција: Факултет за драмски уметности;
 • (Малечката), автор: Сема Али, режисер: Владимир Милчин, продукција: Фаултет за драмск уметности.

Селективна филмографија

 • Ацко (ТМ, игран филм, 2020), режисери: Ивица Димитријевиќ и Мартин Иванов;
 • Ди-џеј Дуле (Eј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
 • Гораст (Копање, 2018), автор: Кристијан Винклер, режисер: Ивица Димитријевиќ;
 • Бојан (Дете, 2016), автор и режисер: Радован Петровиќ;
 • Изнудувач (The Case, 2016), автор и режисер: Ивица Димитријевиќ;
 • Ќосев (Медена ноќ, 2015), режисер: Иво Трајковски;
 • (Збор, 2015), автор и режисер: Слободан Деспотовски;
 • Претприемач (Улица Шекспирова, 2014), автори: Димитрија Доксевски и Владимир Митревски, режисер: Владимир Митревски;
 • Војдан (Враќање, 2014), автори: Дина Дума и Александар Русјаков, режисер: Дина Дума;
 • (Аудиција, 2014), автор: Горан Милошевски, режисер: Лавинија Софрониевска;
 • Давид (In Absentia, краткометражен филм, 2013), режисер: Дина Дума;
 • Кавал (До балчак, 2012), режисер: Столе Попов;
 • Глас (Скопје Ремиксд, 2012);
 • Скептик (Трето полувреме, 2012), режисер: Дарко Митревски;
 • Специјалец (Ова не е американски филм, 2010), режисер: Сашо Павловски;
 • Сурла (Be kind from behind(HEY!), 2009), режисер: Васил Христов;
 • Вратарот (Бунило, ТВ филм, 2009), режисер: Даријан Пејовски;
 • Мите комита (Пусто турско, 2006), режисер: Коле Ангеловски, продукција: Мунлајт;
 • Воен полицаец (Караула, 2005), режисер: Рајко Грлиќ, продукција: Сектор филм;
 • (План Б, 2005), режисер: Иво Ѓорѓиевски, продукција: ФДА-Скопје;
 • (Тато), режисер: Саша Станишиќ, продукција: ФДА-Скопје;
 • (Златко легна на креветот и не сака да стане), режисер: Саша Станишиќ, продукција: ФДА-Скопје;
 • (Како убив светец, 2004), режисер: Теона Митевска;
 • (Приказна за љубовта и за свршувањето, 2003), режисер: Александар Русјаков;
 • (Чекајќи го Годо, 2002), режисер: Вардан Тозија, продукција: ФДА-Скопје.

Награди

 • Наградата за Eпизодна улога „Димче Трајковски“ на МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп, 2018 г., за улогата на Рамбо, во претставата „Ничија земја“.
 • Награда за Најпопуларен актер за 2011 г. на „Златна Буба мара на популарноста“.
 • Награда АМФИ 2010 г. - Актер со најмногу одиграни претстави на матичната сцена.

Дополнителни информации

ТВ серии:

 • (Кум, 2014), режисер: Тимур Алпатов, руско-македонска копродукција;
 • Име Гораст
 • Презиме Цветковски
 • Година на раѓање 1982
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk