Актери

Статус на актер

Сите

Ивица Димитријевиќ

Ивица Димитријевиќ е роден на 14 ноември 1984 г., во Куманово. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности,Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Владо Цветановски, во 2007 г. Од 2007 до 2011 г. својата актерска дејност ја извршува во НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Куманово, а од 2011 г. преминува во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Дудкин (Иванов, 2023), автор: А. П. Чехов, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар;
 • Ивица (Die Unscheinbaren, 2019), автор: Кристијан Винклер, режисер: Франц фон Шролхен, продукција: Luzern Theater;
 • Грегор (Реалисти, 2018), автор: Јелена Кајго, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: СПОНА;
 • Жанко (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Тоше (Кец на десетка, 2017), автор: Митко Бојаџиски, режисери: Драган Спасов  и Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Ивица (Копање, 2017), автор: Кристијан Винклер, режисер: Франц фон Штролхен, продукција: Македонски народен театар;
 • Петар (Говорна мана, 2017), автор: Горан Марковиќ, режисер: Драгана Милошевска - Попова, продукција: Македонски народен театар;
 • Велчо (Силјан штркот шанца, 2016), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Ејмос Харт (Чикаго, 2015), автори: Фред Еб, Боб Фос, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • Жорж Бенгалски, Рјухин, Гостин на балот (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • Мажот (Да тргнеме Сењор, 2014), автор: Ана Ристоска, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Гоце Делчев (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Грдиот, 2013), автор: Мариус фон Мајбург, режисер: Ивана Ангеловска, продукција: Алтернативен простор;
 • Жил (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • (Околиска болница, 2012), автор: Христо Бојчев, режисер: Јане Спасиќ, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“- Куманово,
 • (Ахасфер, 2011), автор: Васили Сигарев, режисер: Ненад Витанов, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“- Куманово;
 • (Силвија, 2010), автор: А. Р. Гурнеј, режисер: Драгана Милошевска-Попова, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“-Куманово;
 • (Не играј на Англичани, 2010), автор: Владимир Ѓурѓевиќ, режисер: Кирил Петрески, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“-Куманово;
 • (Печалбри, 2010), автор: Антон Панов, режисер: Дејан Пројковски, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“, Куманово;
 • (Дон Жуан, 2009), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Патрик Вершурен, продукција: Градски театар, Скопје;
 • (Подземни соништа, 2009), автор и режисер: Благојче Божиновски, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“- Куманово;
 • (Жена ми се вика Борис, 2008), автор: Рафи Шарт, режисер: Коле Ангеловски, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“-Куманово;
 • (Тетовирани души, 2008), автор: Горан Стефановски, режисер: Јани Бојаџи, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“- Куманово;
 • (Варијација на тема диви пајки, 2008), автор: Дејвид Мемет, режисер: Кирил Петрески, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Куманово;
 • (Љубовникот, 2007), автор: Харолд Пинтер, колективна режија, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“, Куманово и Факултет за драмски уметности - Скопје;
 • Полицаец, Кмет (Коштана, 2007), автор: Бора Станковиќ, режисер: Душан Наумовски, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Куманово;
 • (Ај не ми се шетај гола, 2006), автор: Жорж Фејдо, режисер: Коле Ангеловски, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“ -  Куманово;
 • Снагаторот, Меланхоличниот инспектор, Првиот полицаец (Роберто Зуко, 2006), автор: Бернард Мари Колтес, режисер: Кирил Петрески, продукција: НТ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп;
 • Васењка (Вишновата градинка, 2005), автор: Алексеј Слаповски, режисер: Владимир Милчин, продукција: НУЦК „Трајко Прокопиев“ - Куманово.

Селективна филмографија

 • Филип (ТМ, игран филм, 2020), режисери: Ивица Димитријевиќ и Мартин Иванов;
 • Доминик (Паднатите ангели, 2019), режисер: Али Замани;
 • Ивица (Копање, 2017), автор: Кристијан Винклер, режисер: Ивица Димитријевиќ;
 • Гледачот (Те гледаме додека го гледаш нашиот полноќен филм, кратко видео, 2017), режисер: Ивица Димитријевиќ;
 • Измачениот (The Case, 2016), режисер: Ивица Димитријевиќ;
 • Дејан (Параболик, краткометражен филм, 2014), режисер: Мартин Иванов;
 • Иван (Враќање, краткометражен филм, 2014), режисер: Дина Дума;
 • Музички бенд (Аудиција, краткометражен филм, 2014), режисер: Лавинија Софрониевска;
 • Комита Стојан (До балчак, 2013), сценарист: Горан Стефановски, режисер: Столе Попов;
 • Проф (Трето полувреме, 2012), сценарист и режисер: Дарко Митревски;
 • Војник (Караула, 2006), сценарист: Анте Томиќ, режисер: Рајко Грлиќ.

Дополнителни информации

ТВ серии:

 • Наставник Миланчо (Тин камп, ТВ серија, 2022)режисер: Марко Ѓоковиќ;
 • (Преспав, 2018), продукција: ОХО;
 • Михајло Игнатиев (Фамилија Марковски, 2017).
ТВ-реклами:                                                                                                                    
 • Скопско (2016), режисер: Милчо Манчевски;
 • Оне 200 пораки (2012), режисер: Васил Христов, продукција: Сектор филм, Скопје;
 • Арис де грас (2010);
 • Кампања за Владата на Република Македонија (2008), режисер: Борис Дамовски, продукција: Контрабанда;
 • Космофон-пријатели (2006), режисер: Димитар Митовски, продукција: Њу момент, Њу Идеас, Скопје, Р. Македонија.

 
Учество на фестивали:

 • Dramatikerinnenfestival Graz, Австрија (2017);
 • Национален фестивал МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп (2006-2017);
 • ФАД Стоби, Р. Македонија (2010);
 • Штипско културно лето, Р. Македонија (2010);
 • БИТ фест, Битола, Р. Македонија (2010);
 • Фестивал „Сарајевска зима“, Босна и Херцеговина (2009);
 • Фестивал на комедијата Габрово, Бугарија (2009)
 • MOT Меѓународен театарски фестивал Скопје , Р. Македонија (2005);
 • Будва отворен театар, Црна Гора (2005);
 • СКОМРАХИ , Скопје, Р. Македонија (2005-2008).

Режии:

 • „Горчливите солзи на Петра фон Кант“ од автор: Рајнер Вернер Фасбиндер, копродукциски проект меѓу РСМ НУ Македонски народен театар и МИ Филм - Скопје, 2022 г.;
 • „Орестија 1/4“ во МКЦ“, Претставата е дел од The Chorus Project – проект поддржан од Креативна Европа (Creative Europe), во копродукција на МКЦ – Скопје, Апстарт театар (Upstart Theater) од Лондон, Патос (Pathos) од Минхен и Театар Ам Ленд (Theater am Land) од Грац, 2019 г.;

Останато:

 • Член е на музичките групи „РИБ“, „СИЗ“, „ТБ Трачери“.
 • Име Ивица
 • Презиме Димитријевиќ
 • Година на раѓање 1984
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk