Актери

Статус на актер

Сите

Јелена Галевски

Јелена Галевски е родена на 05 декември 1974 г., во Белград. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Кирил Ристевски, во 1998 г. Од 2010 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

 

Селективна театрографија

 • (Животот е сон, 2012), автор: Педро де ла Барка, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Троил и Кресида, 2009), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • (Македонски рулет, 2007), автори: Љубиша Георгиевски, и Богомил Ѓузел, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Морин Фолан (Мис на малиот град, 1999), автор: Мартин мек Донах, режисер: Владимир Талевски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Една за по пат, 1998), режисер: Синиша Евтимов, Салон 1919;
 • Прва актерка (Хамлет, 1998), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Владo Цветановски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • (Среќата е нова идеја во Европа, 1997), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Владo Цветановски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Проститутката (Едмонд, 1997), автор: Дејвид Мемет, режисери: Синиша Евтимов и Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • (МКС, 1995), автор: Војдан Чернодрински, адаптација и режија: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Циркус Принтимпрам, 1995), автор: Даниел Хармс, режисер: Александар Поповски, продукција: Театар мала станица.

Селективна филмографија

 • Гоца (Еј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
 • (Скопје Ремиксд, 2012);
 • (Време на кометата, 2008), продуцент: Алан Миџир, режисер: Фатмир Кочи;
 • Шила (Самоуништување, 1996), сценарист: Сашко Насев, режисер: Ербил Алтанај.

Дополнителни информации

ТВ серии:

 • (Нов свет) автор и водител: Јелена Галевски, продукција: Арт Улица 23;
 • (Куќен совет), ТВ Сител;
 • (Народни приказни, 2009).
 • Име Јелена
 • Презиме Галевски
 • Година на раѓање 1974
 • Пол Женско
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk