Актери

Статус на актер

Сите

Јордан Симонов

Јордан Симонов е роден на 10 септември 1966 г., во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра кај проф. Димитрие Османли, во 1992 г. Во 2015 г.  ги завршува постдипломски студии на истиот факултет, отсек: театарска режија, кај проф. Слободан Унковски. Од 1997 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Пол (Лагата, 2022), автор: Флоријан Зелер, режисер: Бесфорт Идризи, продукција: Македонски народен театар;
 • Пиерпоинт (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
 • Филип (Мој термин, 2019), по мотивите на Лорен Бафи и Висенте Виљануева, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Месарот (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Понтиј Пилат (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • Хамлет (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Соломон (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Гијом (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Адолф (Изгубени германци, 2012), автор: Дејан Дуковски, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Пандар (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Павле (Така било пишано, 2010), автор: Сашко Насев, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Џонатан Харкер (Дракула, 2008), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Жан Пол Мара, Маркиз де Сад (Мара /САД, 2008), автор: Питер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Ромел Турнел (Болва во уво 2007), автор: Жорж Фејдо, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Ѓока (Сомнително лице, 2007), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Зелениот човек (Кралот Иби, 2007), автор: Алфред Жари, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Ревизор, 2006), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Сванте (Близок град, 2006), драматург: Илинка Црвенковска, режисер: Миотраг Маѓар, продукција: Македонски народен театар;
 • Христов (Црнила 005, 2005), автор: Коле Чашуле, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Фисот, Стефан писмочатецот (Папокот на светот, 2004), автор: Венко Андоновски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Роби Малан (Сцени од животот, 2004), автор: Овен мек Каферти, режисер: Филип ле Моан, продукција: Македонски народен театар;
 • Даме Груев (Белите коњи, 2003), автор: Петре Бакевски, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар;
 • (Жена ми се вика Борис, 2003), режисер: Коле Ангеловски, независна продукција;
 • Началник на бугарската полиција (Ослободување на Скопје, 2002), автор: Душан Јовановиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Викон де Валмон (Опасни врски, 2002), автори: Шадорло де Лакло и Кристофер Хемптон, режисер: Љупчо Ѓоргиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Ќопавиот (Павилјони, 2001), автор: Милена Марковиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Командирот (Гроф Миливој, 2001), автор: Ристо Крле, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Граѓанинот, Таткото, Анитра, Генералот, Готвачот (Пер Гинт, 2001), автор: Хенрик Ибзен, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Шигалев (Демони, 2001), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Поп Петруш (Немушт јазик, 2000), автор: Блаже Миневски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Рилов (Будење на пролетта 2000, 2000), автор: Франк Ведекинд, адаптација: Златко Славенски и Огнен Георгиевски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • 7 (Плеј Шекспир, 2000), избор, драматизација и режија: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Македонски Фауст, 2000), режисер: Сашо Миленковски, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • (Окото на ѓаволот, 2000), режисер: Југослав Петровски, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • (Професионалци, 2000), режисер: Синиша Евтимов, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • (1999 Експеримент, 1999), режисер: Синиша Евтимов, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • Д. Удар (Носорог 1999), автор: Ежен Јонеско, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Црнила, 1998), режисер: Виолета Џолева, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • Марк (Шопинг анд факинг, 1998), автор: Марк Рејвенхил, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • (Гленгери Глен Роуз, 1997), режисер: Васил Христов, независна продукција;
 • Затвореник (Едмонд, 1997), автор: Дејвид Мемет, режисери: Синиша Евтимов и Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • (Хамлет Машина, 1997), режисер: Кристијан Ристевски, копродукција: Македонски народен театар и „Скопско лето“;
 • Јаша, млад лакеј (Вишновата градина, 1997), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Мито (Лаж и паралаж, 1996), автор: Јован Стерија Поповиќ, режисер: Егон Савин, продукција: Македонски народен театар;
 • Камердинерот (Глембаеви, 1996), автор: Мирослав Крлежа, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Мулино (Кројач за дами, 1996), автор: Жорж Фејдо, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Клиф (Обѕирни се во гнев, 1995), автор: Џон Озборн, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Меккен (Роденден 1995), автор: Харолд Пинтер, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Сонот предизвикан од летот на пчелата околу една калинка, секунда пред будење, 1995), режисери: Златко Славенски, Горан Тренчовски и Александра Ковачевиќ, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • Спасе (МКС, 1995), автор: Војдан Чернодрински, адаптација и режија: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Кирил (Буре барут, 1994), автор: Дејан Дуковски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Приказна од дивиот запад, 1994), режисер: Димитар Христов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Црно писмо, 1994), режисер: Владе Цветановски, продукција: Младински културен центар - Скопје и Охридско лето;
 • Раскажувачот, Терсит (Троил и Кресида, 1993), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Јуда (Евангелие по Јуда, 1993), режисер: Горан Тренчовски, продукција: Народен театар „Антон Панов“ - Струмица;
 • (Спиро Пирчев – Царо, 1992), режисер: Златко Славенски, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • (Окото на мајката, 1992), режисер: Владо Цветановски, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • Торпедо (Надвор од умот, 1991), автори: Јордан Симонов, Васил Христов, Александар Микиќ, режисер: Васил Христов, копродукција: Македонски народен театар и Дом на млади 25 Мај - Скопје;
 • Прв војник (Медеја, 1989), автор: Дане Зајц, режисер: Вито Тауфер, продукција: Драмски театар - Скопје.

Селективна филмографија

 • Гинеколог (Проблемот на Тина, краткометражен филм, 2021), режисер: Радован Петровиќ;
 • Адвокат (Хомо, 2020, во пост-продукција), режисер: Игор Иванов - Изи;
 • Петар (Неонски срца, краткометражен филм, 2019), режисер: Ана Јакимска;
 • Шефот (Црно и Бело, краткометражен филм, 2018), режисер: Сандра Ѓоргиева;
 • Кепо (Еј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
 • Шефот (Црно и бело, краткометражен филм, 2018), режисер: Сандра Ѓоргиева;
 • Иван (Исцелител, 2018), режисер: Ѓорче Ставрески;
 • Давид (Елена, 2016), режисер: Дина Дума;
 • Веле (До балчак, 2014), режисер: Столе Попов;
 • Директор на училиште (Аудиција, 2014), режисер: Лавинија Софрониевска;
 • Глас (Скопје Ремиксд, 2012), режисер: Срѓан Јаниќијевиќ;
 • Расим (Балканот не е мртов, 2012), режисер: Александар Поповски;
 • Капетанот (Трето полувреме, 2012), режисер: Дарко Митревски;
 • Мирса (Панкот не е мртов, 2011), режисер: Владимир Блажевски;
 • Таткото (Синот, каткометражен филм, 2011), режисер: Марко Ѓоковиќ;
 • Директор (Некои поинакви приказни, 2010), режисер: Марија Џиџева;
 • Никола (На изгрејсонце, 2009), режисер: Ѓорче Ставревски;
 • Панче (Сенки, 2007), режисер: Милчо Манчевски;
 • Фис (Превртено, 2007), режисер: Игор Иванов - Изи;
 • Пројо (Мост, ТВ филм, 2006), режисер: Коле Манев;
 • (Самитот на шаманите, 2006), режисер: Александар Станковски;
 • Јорго (Прашина, 2001), режисер: Милчо Манчевски;
 • (Ангели на отпад,1995), режисер: Димитрие Османли;
 • (Сон предизвикан од летот на пчела околу една калинка секунда пред будење, ТВ филм, 1994), режисер: Горан Тренчовски;
 • (Крик на немиот индијанец, ТВ филм, 1993), режисер: Томислав Алексов;
 • (Стрес или погрешна нота, ТВ филм, 1991), режисер: Драги Савевски.

Награди

 • Наградата за највисоко актерско остварување за улогата на Павле во претставата „Лагата“ на 31. фестивал на камерен театар „Ристо Шишков“ - Струмица 2023 г.;
 • Награда за главна машка улога на 55. македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ во Прилеп за улогата на Филип во претставата „Мој термин“ по мотивите на Лорен Бафи и Висенте Виљануева, во режија на Синиша Евтимов, а во продукција на РСМ НУ Македонски народен театар, 2021 г.
 • Награда за актер за 2019 година на манифестацијата „Златна бубамара на популарноста“;
 • Наградата на ревијата „Екран“ за најдобра епизодна улога, за улогата на Клиф во претставата „Обѕирни се во гнев“ во 1995 г.
 • Награда за најдобар актер за главната улога Мирса во филмот „Панкот не е мртов“ на Филмскиот Фестивал во Призрен, 2011 г.
 • Награда „Златна Мимоза“ за најдобар актер за главната улога Мирса во филмот „Панкот не е мртов“ на 25. Филмски Фестивал во Херцег Нови, Р. Црна Гора, 2011 г.

Дополнителни информации

Режии:

 • (Торонто експрес, 2021), по мотивите на збирката есеи „Тибам Штркот“ на Зоран Спасов Ѕоф;
 • (Црнила Remix, 2018), автор: Коле Чашуле, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • (Кец на десетка, 2017, заедно со Драган Спасов - Дац), автор: Митко Бојаџиски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, продукција: Македонски народен театар.

ТВ серии:

 • Мартин Аугустинов, Господин Петров (Преспав, 2016 -), продукција: ОХО;
 • Тихомир (Инсајдер, 2017);
 • Д-р Воислав (Фамилија Марковски, 2017);
 • Васил (Пепи и Муто, 2015), режисер: Ѓорѓи М. Унковски;
 • (Македонски народни приказни 3, 2011);
 • (Наше маало, 1999), режисер: Игор Иванов;
 • Диоген (Еурека, 1994);
 • Кузман Шапкарев, Брат Никола и Суваријата (Прекалени, 1994);
 • (Бумбари, 1989), режисер: Горан Тренчовски.

Останато:

 • Има снимано голем број радио драми и надсинхронизации на ТВ серии;
 • Инструктор е по актерска игра на филмовите „Балканот на е мртов“ и „Трето полувреме“.
 • Име Јордан
 • Презиме Симонов
 • Година на раѓање 1966
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk