Актери

Статус на актер

Сите

Кирил Поп Христов

Кирил Поп Христов е роден на 30 јули 1967 г., во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Љубиша Георгиевски, во 1989 г. Од  1993 г. до 2014 г. работи во Македонски народен театар – Скопје, и потоа во 2018 г. повторно се враќа на истата сцена.

 

Селективна театрографија

 • Дон Хусман (Свадбата на Фигаро, 2011), автор: Пјер Бомаше, режисер: Леванд Цуладзе, продукција: Македонски народен театар;
 • Антинор (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Пејач (Мара /Сад, 2008), автор: Питер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Ревизор, 2006), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Мик (Домар, 2004), автор: Харолд Пинтер, режисер: Трајче Ѓоргиев, продукција: Македонски народен театар;
 • Крсто (Ослободување на Скопје, 2002), автор: Душан Јовановиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Џиги (Павилјони, 1999), автор: Милена Марковиќ, режисер: Кристијан Ристевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Џокер Мори Шербијак (Бетмен враќањето на црниот витез, 1999), автор: Кристијан Милер и Кристијан Ристевски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Осман бег (МКС, 1995), автор: Војдан Чернодрински, адаптација и режија: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Микољка (Злосторство и казна, 1994), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Егон Савин, продукција: Македонски народен театар;
 • Стево (Бунт во домот за старци, 1994), автор: Венко Андоновски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Срета (Народен пратеник, 1993), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Јохансон (Соната на сеништата, 1992), автор: Август Стриндберг, режисер: Стојан Стојановски, продукција: Македонски народен театар;
 • Александар Македонски (Крик, 1991), автор: Блаже Миневски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Ѓурко (Зора на истокот, 1991), автор: Горан Михиќ, режисер: Ацо Алексов, продукција: Македонски народен театар;
 • Принцот Едвард (Ричард трети, 1990), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Рахим Бурхан, продукција: Македонски народен театар;
 • Петар (Гнев Божји, 1990), автор: Жанина Мирчевска, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Рави, 1989), автор: Синиша Ковачевиќ, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Илија (Антица, 1988), автор: Ристо Крле, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Еди (Луди за љубов, 1988), автор: Сем Шепард, режисер: Даниел Тавчовски, продукција: Македонски народен театар;
 • Мишка (Ревизор, 1987), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Пијанистот (Баал, 1987), автор: Бертолд Брехт, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар.

Селективна филмографија

 • (Еј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
 • Глас (Скопје Ремиксд, 2012);
 • Паша (Панкот не е мртов, 2011), автор и режисер: Владимир Блажевски;
 • (Самитот на шаманите, 2006), режисер: Александар Станковски;
 • Цоро (Бал-кан-кан, 2005), автор и режисер: Дарко Митревски;
 • (Збогум на дваесетиот век, 1998), режисери: Дарко Митревски и Александар Поповаки;
 • Чувар во кампот (Преку езерото, 1997), режисер: Антонио Митриќески;
 • Младич (Нечиста крв, 1996), автори: Славен Радовановиќ и Борислав Станковиќ, режисер: Стојан Стојќиќ;
 • Дамјан (Македонска сага, 1993), автор: Симон Дракул, режисер: Бранко Гапо;
 • Исус (Тетовирање, 1991), автори: Мирко Ковач и Столе Попов, режисер: Столе Попов;
 • (Марика лета со авион, ТВ филм, 1988), автор и режисер: Борис Дамевски;
 • (Пикасо, ТВ филм, 1987), автор и режисер: Аљоша Симјановски.

Дополнителни информации

ТВ серии:

 • (Досие Скопје, документарна ТВ серија, 2000)
 • (Во светот на бајките, „Трите светски камења“, 1995);
 • (Македонски приказни, „Христос и комарџијата“, 1992);
 • (Трст виа Скопје, 1990);
 • (Бумбари, 1989), режисер: Горан Тренчовски.

Останато:

Композитор на филмот „Судијата“, 2002 г., автор и режисер: Жанета Вангели.

 • Име Кирил
 • Презиме Поп-Христов
 • Година на раѓање 1967
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk