Актери

Статус на актер

Сите

Оливер Митковски

Оливер Митковски е роден на 22 јануари 1974 г., во Скопје. Дипломира  на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра, во класата на проф. Владимир Милчин, во 1997 г.  Од 2000 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Шабељски (Иванов, 2023), автор: А. П. Чехов, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: РСМ НУ Македонски народен театар;
 • Мишел (Лагата, 2022), автор: Флоријан Зелер, режисер: Бесфорт Идризи, продукција: Македонски народен театар;
 • Ото (Мој термин, 2019), по мотивите на Лорен Бафи и Висенте Виљануева, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Осамениот запад, 2018), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јане Спасиќ, во копродукција на Театарот на Навигаторот Цветко и Македонски народен театар;
 • Попот (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Капетанот Дибоаи Калауза (Ничија земја, 2017), автор: Данис Тановиќ, Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Дамис (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Галин Стоев, продукција: Македонски народен театар;
 • Каровјев (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Разговори во четири очи, 2015), автор: Ингмар Бергман, режисер: Нина Николиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Пикси (Не се клади на Енглези, 2014), автор: Владимир Ѓурѓевиќ, режисер: Синиша Евтимов, копродукција: Македонски народен театар и Ауденција КМ;
 • (Грдиот, 2014), автор: Мариус фон Мајенбург, режисер: Дејана Николовска, продукција: НУ театар - Куманово;
 • Ментеш Бенвениста (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Емил, Војвода од Кадињан (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Рик (Изгубени германци, 2013), автор: Дејан Дуковски, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Жан Жан Бутон (Животот на Молиер, 2012), автор: Михаил Булгаков, режисер: Александар Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • Сињора Капулети, сопруга на Капулети (Ромео и Џулиета, 2011), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Лили Абаџиева, продукција: Македонски народен театар;
 • Јован (Така било пишано, 2010), автор: Сашко Насев, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Диомед (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Виќа (Сомнително лице, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Што виде батлерот, 2009), автор: Џо Ортон, режисер: Синиша Евтимов, продукција: НУ театар - Штип;
 • Војводата Дамјан (Суд, 2009), автор: Коле Чашуле, режисер: Љупчо Ѓоргиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Мирче (Лет во три глави, 2009), автор: Загорка Поп - Антоска Андовска, режисер: Никола Ристов, продукција: Македонски народен театар;
 • Дипре (Мара/САД, 2008), автор: Питер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Бордир (Кралот Иби, 2007), автор: Алфред Жари, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Ларс (Близок град, 2006), автор: Маркус Иваскевициус, режисер: Миодраг Маѓар, продукција: Македонски народен театар;
 • (Ревизор, 2006), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Методи (Црнила 005, 2005), автор: Коле Чашуле, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Слепци, 2005), автор: Морис Метерлинк, режисер: Томи Јанежич, продукција: Македонски народен театар;
 • Бен (Дипломец, 2004), автор: Чарлс Веб, режисер и адаптација: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Пол Фогарти (Сцени од животот, 2004), автор: Овен Мек Каферти, режисер: Филип ле Моан, продукција: Македонски народен театар;
 • Естон (Домар, 2004), автор: Харолд Пинтер, режисер: Трајче Георгиев, продукција: Македонски народен театар;
 • Жан Марие, Тодор Александров, Христо Матов, Георги Баждаров, Едвард Греј, ученик (Белите коњи, 2003), автор: Петре Бакевски, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар;
 • (Магдо љубов моја, 2003), автор: Сашко Насев, режисер: Димитар Станковски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Пат за Парамарибо, 2002), автор: Томислав Османли, режисер: Виолета Џолева, продукција: Скопско лето;
 • Зоран (Ослободување на Скопје, 2002), автор: Душан Јовановиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Ергенот, Тролот Лузер, Мисје Балон, Третиот бедуин, Војникот кукавица (Пер Гинт, 2001), автор: Хенрих Ибзен, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Црнила, 2001), автор: Коле Чашуле, режисер: Виолета Џолева, продукција: Младински културен центар - Скопје;
 • (Една за по пат Харолд Пинтер), режисер: Синиша Евтимов
 • Мац (Павилјони, 2001), автор: Милена Марковиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • (999 Експеримент), режисер: Синиша Евтимов, продукција: Младински културен центар;
 • (Камен на мудроста), режисер: Југослав Петровски, продукција: Младински културен центар;
 • Алексеј (Мурлин Мурло, 1998), автор: Николај Кољада, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар.
Селективна филмографија
 • (Касапско оро, пост-продукција, 2024), режисер: Срѓан Јаниќијевиќ;
 • Татко (I'm Calling Your Father, краткометражен филм, 2020), режисер: Леон Ристов;
 • (Хомо, 2020, во пост-продукција), режисер: Игор Иванов - Изи;
 • (М, 2020), режисер: Вардан Тозија;
 • Франц (Ефект на среќата, игран филм, 2019), режисер: Бојан Зафировски;
 • Дарко (Dream of Blood and Soul, краткометражен филм, 2018), режисер: Игор Алексов;
 • (Намини бар еднаш, кратокометражен филм, 2013), режисер: Косара Матиќ;
 • Рокси (Еј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
 • Јордан (Трето полувреме, 2012), режисер: Дарко Митревски;
 • (Скопје Ремиксд, 2012), режисер: Срѓан Јаниќијевиќ;
 • (Бубачки, 2004), сценарист и режисер: Игор Иванов - Изи;
 • Војник на UN (Џипси меџик, 1997), сценарист: Владимир Блажевски, режисер: Столе Попов;
 • (Intiharin el kitabi, 1997), режисер: Ертил Алтанај;
 • Цоле (Самоуништување, 1996), сценарист: Сашко Насев, режисер: Ертил Алтанај.

Награди

 • Награда за најпопуларен актер за 2009 и 2013 г. на „Златна Бубамара на популарноста“.

Дополнителни информации

ТВ-серии

 • Златко (Тин камп, ТВ серија, 2022)режисер: Марко Ѓоковиќ;
 • Еди Изворски (Преспав, 2018 ), продукција: ОХО;
 • Адвокатот на Миодраг (Инсајдер, 2017), режисер Игор Иванов - Изи;
 • Емил Исцелител (Фамилија Марковски, 2017), режисер Даријан Пејовски;
 • Маалски муабети (Нова ТВ, 2016);
 • Глигор Соколовиќ и Мишо Развигоров (Тврдокорни, 2013), режисер: Миле Гроздановски;
 • (Седум приказни за љубовта и свршувањето, 2003), режисер: Александар Русјаков.

 
Учество во ТВ, радио драми

 • Вејка на ветрот, режисер (радио-драма)
 • Бернард Панасоник – продуцент
 • Новогодишна бајка – режисер
 • Буре Барут – режисер
 • Домар - режисер
 • Име Оливер
 • Презиме Митковски
 • Година на раѓање 1974
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk