Актери

Статус на актер

Сите

Сашко Коцев

Сашко Коцев е роден на 28 ноември 1981 г., во Љубљана, Словенија. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра во класата на проф. Владимир Милчин, во 2005 г.  Од 2006 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

 Селективна театрографија

 • Волкот, Квазимодо (Хенгинг Араунд, 2024), автор: Љупчо Јованов, режија и адаптација: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Макбет (Макбет, 2019), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Муни (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
 • Игнатиј Иљич Шпигељски (Еден месец на село, 2018), автор: Иван Сергеевич Тургрњев, режисер: Паоло Маџели, продукција: Македонски народен театар;
 • Николај (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Чики (Ничија земја, 2017), автори: Данис Тановиќ, Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Абаназер Велики (Авантурите на Аладин, 2017), адаптација, драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Александар Петрович Калабушкин (Животот е прекрасен, 2015), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Иван Николаевич Бездомни (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Кучето Тило (Сината птица, 2014), автор: Морис Метерлинк, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Паун (Не се клади на Енглези, 2014), автор: Владимир Ѓурѓевиќ, режисер: Синиша Евтимов, копродукција: Македонски народен театар и Ауденција КМ;
 • Кочо Рацин (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Грасе (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Ник (Кој се плаши од Вирџинија Вулф, 2012), автор: Едвард Олби, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Маркизот Д’Орсињи (Животот на Молиер, 2012), автор: Михаил Булгаков, режисер: Александар Поповоски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Фирма, 2012), автор: Роланд Шимелпфениг, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Младински културен центар;
 • Фигаро (Свадбата на Фигаро, 2011), автор: Пјер Бомарше, режисер: Леван Цуладзе, продукција: Македонски народен театар;
 • Сињор Капулети (Ромео и Џулиета, 2011), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Лили Абаџиева, продукција: Македонски народен театар;
 • (Крвта не е вода, 2011), автор: Сашко Кокаланов, режисер: Сашо Миленковски, копродукција: Драмски театар и „Дневник“ - Скопје;
 • (Темпирана опера, 2010), автори: Ентони Берџес и Васил Христов, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Лапохин Ермолај Алексеевич (Вишновата градина, 2010), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Ѓоргиев, продукција: Македонски народен театар;
 • (Буре барут, 2010), Дејан Дуковски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Дрен (Суд, 2010), автор: Коле Чашуле, режисер: Љупчо Ѓоргиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Хектор (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • (Сомнително лице, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Госпоѓа министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • Симон (Свето срце, 2009), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, Македонски народен театар;
 • (Вртелешка, 2009), автор: Артур Шницлер, режисер: Оливер Мицевски, продукција: Универзална сала - Скопје;
 • Пејач (Мара/САД, 2008), автор: Питер Вајс, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Бокчило (Дундо Марое, 2008), автор: Марин Држиќ, режисер: Драгана Милошевска - Попова, продукција: Македонски народен театар;
 • Џон (Дракула, 2007), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јанаќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Стојан (Коштана, 2007), автор: Борисав Станковиќ, режисер: Душан Наумовски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • (Ај, не ми се шетај гола, 2006), режисер: Коле Ангеловски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • Петре (Глоговиот џбун, 2006), автор: Братислав Димитров, режисер: Владимир Милчин, продукција: Народен театар - Куманово;
 • (Сите лица на Ана, 2006), режисер: Мартин Симоновски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • (Кабаре, 2006), автор: Боб Фос, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонска опера и балет - Скопје;
 • (Марш в кревет, 2005), автори: Миле Попоски и Коле Ангеловски, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • Докторот (Кралот умира, 2005), автор: Ежен Јонеску, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • Минусинскиј (Вишновата градинка, 2005), автор: Алексеј Слаповскиј, режисер: Владимир Милчин, продукција: Народен театар – Куманово;
 • (Мушичка, 2005), автор: Анџело Беолико Руцанте, режисер: Димитар Станковски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • (Бегај, еве ја жена ти!, 2004), автор: Реј Куни, режисер: Коле Ангеловски, Народен театар - Куманово;
 • (Балкан Блуз, 2004), автор: Савиана Станеску, режисер: Нико Горшич, Народен театар - Куманово;
 • (Галеб, 2004), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • (Лонг Плеј, 2003), автор: Горан Стефановски, режисер: Сашо Миленковски  продукција: Народен театар - Куманово;
 • (Сè за мојата мајка, 2003), автори: Педро Алмодовар и Мартин Кочовски, режисер: Мартин Кочовски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • (Малограѓанска свадба, 2000), автор: Бертолд Брехт, режисер: Владимир Талевски, продукција: Народен театар - Куманово;
 • (На отворено море, 1999), автор: Славомир Мрожек, режисер: Димитар Станковски, продукција: Народен театар – Куманово;
 • Пиф (Три прасенца,1997), режисер: Сија Мелникова, продукција: Народен театар - Куманово.

Селективна филмографија

 • Петар (Хомо, 2020, во пост-продукција), режисер: Игор Иванов - Изи;
 • Таткото (М, 2020), режисер: Вардан Тозија;
 • Дејан (Налепница,краткометражен филм, 2019), режисер: Ѓорѓи Унковски;
 • Игор (Ефект на среќа, 2019), режисер: Борјан Зафировски;
 • Роберт (Еј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
 • Водител на ТВ шоу (Црвената соба, краткометражен филм, 2016), режисер: Косара Митиќ;
 • Мурто (Пепи и Мурто, 2015), режисер: Георги М. Унковски;
 • Јован Бабунски (Последниот македонец, документарен филм, 2015);
 • Менаџер (Медена ноќ, 2015), режисер: Иво Трајков;
 • Помошник тренер (Ќе бидеме прваци на светот, 2015), режисер: Дарко Бајиќ;
 • Крсто (До балчак, 2014), режисер: Столе Попов;
 • Митре (Враќање,краток филм, 2014), режисер: Дина Дума;
 • (Деца на сонцето, 2013), режисер: Антонио Митриќески;
 • Андреј (Само за лузери, краткометражен филм, 2013), режисер: Иво Трајков;
 • (Тодор Александров, документарен филм, 2013), режисер: Антонио Митриќески;
 • (Александар Протогеров, документарен филм, 2013), режисер: Антонио Митриќески;
 • Коста (Трето полувреме, 2012), режисер: Дарко Митревски;
 • Гласот (Скопје Ремиксд, 2011), режисер: Срѓан Јанаќијевиќ;
 • Специјални сили (Ова не е американски филм, 2010), режисер: Сашо Павловски;
 • Искусен војник (Како да ме нема, 2010), режисер: Хуанита Вилсон;
 • Горан (Жените на мојот сопруг, 2009), режисер: Иван Војнар;
 • Втор комита (Пусто турско, ТВ-филм, 2006), режисер: Коле Ангеловски;
 • Келнер (Стрмоглави, ТВ-филм, 2006), режисер: Маја Младеновска.

Награди

 • Лауреат на МТФ Денови на комедија „Васил Иљоски“ - Куманово, 2024;
 • Награда за најдобар актер во краткометражниот филм "Налепница" на AVANCA FF - Португалија, 2021;
 • Награда за најдобар актер во краткометражниот филм "Налепница" на Галичник Филм Фестивал 2021;
 • Награда за најдобар актер во краткометражниот филм "Налепница" на Beirut Shorts International Film Festival 2021;
 • Награда за најдобар актер во краткометражниот филм "Налепница" на меѓународниот филмски фестивал Visioni Corte International Short Film Festival 2020;
 • Награда за најдобар актер во краткомеражниот филм "Налепница" на меѓународниот филмски фестивал Social World Film Festival, 2020;
 • Награда за најдобар актер на МТФ „Војдан Чернодрински“ - Прилеп, 2018 г. за улогата на Чики во претставата „Ничија земја“;
 • Награда „Стенд-ап суперстар во Македонија“ на Стенд-ап Адриа, 2014 г.;
 • Награда за најдобар актер за 2013 г. од емисијата „Бекстејџ“;
 • Награда за најдобар стенд-ап комичар за 2013 г., на „ЛЕНТ“ фестивал во Марибор.

Дополнителни информации

 ТВ-серии:

 • Филип (Зоки Поки, во пост-продукција, 2020), продукција: Кино Око;
 • Вељо Мрак (Преспав, 2019 ), продукција: ОХО;
 • Саша (Инсајдер, 2017);
 • Александар (Фамилија Марковски, 2017);
 • Помошник тренер (Прваци на светот, пет епизоди, 2016);
 • (Кум, 2014), режисер: Тимур Алпатов, руско-македонска копродукција;
 • Љубомир Весов, Кузо Стефанов, Јосиф Даскалов (Тврдокорни,три епизоди, 2013), режисер: Миле Гроздановски;
 • Марјан (Турни ме да кинисам, петнаесет епизоди, 2011), режисер: Томислав Алексов, продукција: Македонска радио телевизија;
 • (Седум приказни за љубовта и свршувањето, 2003).
Останато:
Еден од најдинамичните и најпопуларните стендап комичари, пионер на овој сценски жанр во Македонија;
Водител на манифестацијата „Златна Бубамара на популарноста“;
 • Име Сашко
 • Презиме Коцев
 • Година на раѓање 1981
 • Пол Машко
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk