Актери

Статус на актер

Сите

Славиша Кајевски

Славиша Кајевски е роден 01 февруари 1982 г. во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра, во класата на проф. Владимир Милчин, во 2005 г. Од 2010 г. работи во Македонски народен театар – Скопје.

Селективна театрографија

 • Клег (Бесачи, 2019), автор: Мартин Мекдона, режисер: Јавор Грдев, продукција: Македонски народен театар;
 • Ленокс (Макбет, 2019), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Семјон Семјонович Медведенко (Галеб, 2018), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Нина Николиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Миле Прлиќ (Ничија земја, 2017), автор: Данис Тановиќ, Александар Морфов, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Императорот (Авантурите на Аладин, 2017), адаптација, драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Македонски народен театар;
 • Еснафот (Силјан штркот шанца, 2016), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Таткото (Соларис, 2016), автор: Станислав Лем, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • Сергеј Александрович (Животот е прекрасен, 2015), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Првиот патник (Тероризам, 2015), автори: Владимир и Олег Пресњаков, режисер: Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Агамемнон, Еврипид (Електра, 2014), автори: Есхил, Софокле, Еврипид и Жан – Пол Сартр, режисер: Андриј Жолдак, продукција: Македонски народен театар;
 • Таткото Тил (Сината птица, 2014), автор: Морис Метерлинк, режисер: Златко Славенски, продукција: Македонски народен театар;
 • Озрик, Цар Едип (Аферата Елсинор, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Далај Баба (Евангелие на глупоста/Далај Мама, 2014), автор и режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Драмскиот театар - Скопје;
 • Готфрид Најцзекер (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Грен (Подемот и падот на кабарето, 2013), автор: Артур Шницлер, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • (Декамерон, 2012), автор: Џовани Бокачо, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Македoнски народен театар;
 • (Животот е сон, 2012), автор: Педро де ла Барка Калдерон, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македoнски народен театар;
 • Јован и Анѓеле (Парите се отепувачка, 2011), автор: Ристо Крле, режисер: Бојан Трифуновски, продукција: Македoнски народен театар;
 • Корубин (Свадбата на Фигаро, 2011), автор: Пјер Бомаше, режисер: Леван Цуладзе, продукција: Македoнски народен театар;
 • Тибалт (Ромео и Џулиета, 2011), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Лили Абаџиева, продукција: Македoнски народен театар;
 • Феѓка (Бесови, 2011), автор: Фјодор Михајлович Достоевски, режисер: Златко Славенски, продукција: Македoнски народен театар;
 • Ангел (Немој ти мене Фауст, 2010), автор и режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македoнски народен театар;
 • Александар (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Темелко (Суд, 2010), автор: Коле Чашуле, режисер: Љупчо Ѓоргиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Нипер (Класен непријател, 2010), автор: Најџел Вилијамс, режисер: Васил Христов;
 • Џуџето Спанко, Ивица и Мачето (Брод за кукли, 2010), автор: Милена Марковиќ, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Wonderland Theatre, Скопје;
 • (Буре Барут, 2010), автор: Дејан Дуковски, режисер: Сашо Миленковски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Сомнително лице, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Темпирена опера, 2009), автори: Бертолт Брехт и Ентони Барџис, режисер: Васил Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • Николче (Лет во три глави, 2009), автор: Загорка Поп - Антоска Андовска, режисер: Никола Ристов, продукција: Македoнски народен театар;
 • Рака (Госпоѓа Министерка, 2009), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македoнски народен театар;
 • Џими (Вејка на ветрот, 2008), автор: Коле Чашуле, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Македoнски народен театар;
 • Гласник (Мара/САД, 2008), автор: Петер Вајс, режисер: Васил Христов,  продукција: Македoнски народен театар;
 • Маро Мароев (Дундо Марое, 2008), автор: Марин Држиќ, режисер: Драгана Милошевска - Попова, продукција: Македoнски народен театар;
 • Морис (Дракула, 2008), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македoнски народен театар;
 • Дени (Чикашки перверзии, 2007), автор: Дејвид Мамет, режисер: Нела Витошевиќ, продукција: Драмски театар, Скопје;
 • Мистер Оранж - Фреди (Касапски кучиња, 2007), автор: Квентин Тарантино, продукција: Драмски театар – Скопје;
 • (Ревизор, 2006), автор: Николај Васиљевич Гогољ, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Ејлерт Левборг (Хеда Габлер, 2006), автор: Хенрик Ибсен;
 • Калигула (Калигула, 2005), автор: Албер Ками, режисер: Николче Ристевски - дипломска претстава ФДУ;
 • Водопјанов (Контаминација Кољада, 2005) режисер: Владимир Милчин - дипломска претстава ФДУ;
 • (One for the road, 2004), автор: Харолд Пинтер, режисер: Нела Витошевиќ;
 • (Палата на соништата, 2004), автор: Исмаил Кадаре, режисер: Владимир Милчин, продукција: Theatre La Fleche;
 • (Карван Сарај, 2003), автор: Сема Али, режисери: Мартин Кочовски и Иван Јерчиќ, продукција: Народен театар "Војдан Чернодрински" - Прилеп.

Селективна филмографија

 • Фантом (Хомо, 2020), режисер: Игор Иванов - Изи;
 • Ендри Гомез (Baaghi 3, 2020), режисер: Ахмед Кан;
 • Сурла (Еј, 2018), автор и режисер: Васил Христов;
 • Пики (Црвената соба, краткометражен филм, 2016), режисер: Косара Митиќ;
 • Павел Киров (Последните Македонци, 2015), режисер: Илија Пиперковски;
 • (Намини бар еднаш, кратокометражен филм, 2013), режисер: Косара Матиќ;
 • Гласот (Скопје Ремиксд, 2012);
 • Малиот (Ова не е американски филм, 2011), режисер: Сашо Павловски;
 • Јане (Некои поинакви приказни, 2010), режисер: Марија Џиџева;
 • Јане (Стапица, ТВ филм, 2007), режисер: Аљоша Симјановски;
 • Павел (Превртено, 2007), режисер: Игор Иванов;
 • Третиот комита (Пусто турско, ТВ филм, 2006, ), режисер: Коле Ангеловски;
 • Првиот војник (Караула, 2006), режисер: Рајко Грлиќ;
 • Момчето со маска (Бал-кан-кан, 2005), режисер: Дарко Митревски;

Награди

 • Награда на меѓународен фестивал на филмови од централна и источна Европа „CinEast“, Луксембург, 2014;
 • Награда на филмски фестивал „Јасуџиро Озу“, Болоња, Италија, 2014;
 • Награда на филмски фестивал „Other Movie“, Лугано, Швајцарија, 2014;
 • Награда на еурошортс - меѓународен филмски фестивал, Полска, 2013;
 • Награда на фестивал „Cinema de mare“, Италија, 2013;
 • Награда АМФИ 2011 г. - Актер со најмногу одиграни претстави на матичната сцена;
 • Награда АМФИ 2012 г. - Актер со најмногу одиграни претстави на матичната сцена;
 • Награда АМФИ 2013 г. - Актер со најмногу одиграни претстави на матичната сцена.

Дополнителни информации

ТВ серии:

 • Полицаецот (Инсајдер, 2017);
 • Петра Поп Арсов, Посредникот, Новинарот и Георги Ѓамчето (Тврдокорни 2013-2014);
 • Аце (Обични луѓе, 2005).

Фестивали:

 • Меѓународен филмски фестивал, Оденсе, Данска, 2015;
 • Филмски фестивал „Contra Vision“, Германија, 2015;
 • Фестивал на краткометражен филм, Левен, Белгија, 2014;
 • Меѓународен фестивал на филмови од централна и источна Европа „CinEast“, Луксембург, 2014;
 • Филмски фестивал „Јасуџиро Озу“, Болоња, Италија, 2014;
 • Филмски фестивал во Тузла, Босна и Херцеговина, 2014;
 • Филмски фестивал „Other Movie“, Лугано, Швајцарија, 2014;
 • Меѓународен фестивал на документарен и краткометражен филм „Докуфест“, Германија, 2014;
 • Меѓународен фестивал на краткометражен филм, Хамбург, Германија, 2014;
 • Меѓународен фестивал на краткометражен филм „АТЕРФЕСТ“, Струмица, Македонија, 2014;
 • Еурошортс - меѓународен филмски фестивал, Полска, 2013;
 • Меѓународен фестивал на краткометражен филм „Филм Фронт“, Нови Сад, Србија, 2013;
 • Фестивал „Cinema de mare“, Италија, 2013;
 • Филмски фестивал Херцег Нови, Црна Гора, 2013;
 • Фестивал „Авантура Филм Форум“, Задар, Хрватска, 2013;
 • Меѓународен фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, Битола, Македонија, 2013.
 • Име Славиша
 • Презиме Кајевски
 • Година на раѓање 1982
 • Пол Машко
 • Статус на актер IN MEMORIAM
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk