Актери

Статус на актер

Сите

Снежана Коневски - Руси

Снежана Коневски – Руси e родена на 8 декември 1952 г. во Ниш, Србија. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на ВМШ (Факултетот за драмски уметности, Скопје), на отсекот за актерска игра, во класата на професорите Владимир Милчин и Љубиша Георгиевски, во 1975 г. Од 1978 г. работи во Македонски народен театар – Скопје. Од 1999 до 2001 г. е специјализант на режија на НАТФИЗ, во Софија, на пантомима и кореодрама, во класата на Александар Илиев.

 

Селективна театрографија:

 • Најкратки драми на светот, 2019), разни автори, режисер: Трајче Ѓоргиев, продукција: Македонски народен театар;
 • Пламенка (Прекината одисеја, 2016), автор: Роберт Урбањски, режисер: Јацег Гломб, продукција: Македонски народен театар;
 • Пелагеја Антоновна/Софија Павловна (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар;
 • Хор (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Кралицата (Самовилско јајце, 2011), автор: Исидора Данкан, режисер: Снежана Коневски – Руси, продукција: Македонски народен театар;
 • Љубов Андреевна (Вишновата градина, 2010), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Ѓоргиев, продукција: Македонски народен театар;
 • Лисјена Хомендис де Хистангва (Болва в уво, 2007), автор: Жорж Фејдо, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Старица (Жени во народното собрание, 2004), автор: Аристофан, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Мајката (Сцени од животот, 2004), автор: Овен мек Коферти, режисер: Филип Ле Моан, продукција: Македонски народен театар;
 • Г-ѓа Робинсон (Дипломец, 2004), автор: Чарлс Веб; режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Г-ѓа Рисе (Дед лајн, 2003), автор: Ги Фоаси, режисер: Александар Илиев, продукција: Македонски народен театар;
 • Бугарката (Писание, 2002), автор: Живко Чинго: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Баба Добрила (Павилјони, 2001), автор: Милена Марковиќ, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Марија (Песочна сложувалка, 1999), автор: Јана Добрева, режисер: Зоја Бузалковска, продукција: Македонски народен театар;
 • Крчмарката (Носорог, 1999), автор: Ежен Јонеско, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • (Еригон, 1999), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
 • Трагичарката (Т... љубов моја, 1998) (авторски проект), автор: Валериј Петров, продукција: Македонски народен театар;
 • Бугарката (Жаби, 1998), автор: Аристофан, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Директорката Јасна (Мелница, 1996), автор: Митко Маџунков, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Сестра Ана (Бунт во домот за старци, 1994), автор: Венко Андоновски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Хекуба (Хекуба, 1994), автор: Ерипид, режисер: Стојан Стојановски, продукција: Народен театар „Јордан Хаџи Константинов - Џинот“, Велес;
 • Спировица (Народен пратеник, 1993), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Димитар Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Соланж (Слугинки, 1993), автор: Жан Жене, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар - Скопје;
 • Мумијата (Соната на сеништата, 1992), автор: Август Стриндберг, режисер: Стојан Стојановски, продукција: Македонски народен театар;
 • Клодина (Жорж Данден, 1992), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Индијанката Дакота Кид (Беше тоа на дивиот запад, 1992), автор: Драгана Бошковиќ, режисер: Димитрие Осмали, продукција: Театарот за деца и млади – Скопје;
 • Гона (Големиот Чичко, 1992), автор: Васе Манчев, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Народен театар - Штип;
 • Шашле од Зашле (Кралот Кускуле први, 1991), автор: Васил Пујовски, режисер: Душан Наумовски, продукција: Театарот за деца и млади – Скопје;
 • Нела (Крајот на играта, 1991), автор: Семјуел Бекет, режисер: Горан Тренчовски, продукција: Македонски народен театар;
 • Ромката (Зора на истокот, 1991), автор: Горан Михиќ, режисер: Душко Наумовски, продукција: Македонски народен театар;
 • Маргарита (Ричард III, 1990), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Рахим Бурхан, продукција: Македонски народен театар;
 • Нина (Галеб, 1990), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Лоби (Посета на старата дама, 1990), автор и режисер: Афродита Кирјаковска, продукција: Македонски народен театар;
 • Гусарот (Вртимушка, 1990), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Иванка (Црвенкапа, 1990), автор: Александар Поповиќ, режисер: Димитар Христов, продукција: Театарот за деца и млади – Скопје;
 • Девојката (Пуста земја, 1989), автор: Митко Маџунков, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Народен театар „Антон Панов“ - Струмица;
 • Метресата (Забуни, 1989), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
 • Сара (рави, 1989), автор: Синиша Ковачевиќ, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Принцезата (Рекламна бајка, 1989), автор: Русомир Богдановски, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Македонски народен театар;
 • Девојката (Антица, 1988), автор: Ристо Крле, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Цвета (Црна дупка, 1988), автор:Горан Стефановски, режисер: Паоло Маџели, продукција: Македонски народен театар;
 • Смилка (Револуционер, 1988), автор: Братислав Димитров, режисер: Ацо Алексов, продукција: Народен театар „Антон Панов“ - Струмица;
 • Антонија (Дон Кихот, 1987), автор: Михаил Булгаков, режисер: Златко Свибен, продукција: Македонски народен театар;
 • Невестата (Малограѓанска свадба, 1986), автор: Бертолд Брехт, режисер: Владимир Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
 • Љубимката (Големиот брилијантен валцер, 1986), автор: Драго Јанчар, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • (Рамна земја, 1985), автор: Ташко Георгиевски, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Мери, ангорската мачка (Воена тајна, 1984), автор: Душан Јовановиќ, режисер: Душко Наумовски, продукција: Македонски народен театар;
 • Селина (Слободни врски, 1984), автор: Мајкл Велер, режисер: Ајвин Луис, продукција: Македонски народен театар;
 • Нале (Среќна нова ’49, 1984), автор: Гордан Михиќ, режисер: Слободан Унковски, продукција: Македонски народен театар;
 • Шулко (Кршалнига, 1983), автор: Васе Манчев, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Ходел/Хава, мјузиклот (Свирач на покрив, 1983), автор: Џери Бок, режисер: Владо Штефанчиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Пенка (Макавејските празници, 1983), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • (Јулиј Цезар, 1982), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар;
 • Лусил (Граѓанинот благородник, 1982), автор: Жан Батиста Молиер, режисер: Димитар Христов, продукција: Македонски народен театар;
 • (Пафтен појас, 1981), автор: Миле Поповски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Ирина (Лов на диви пајки, 1979), автор: Александар Вампилов, режисер: Александар Дунаев, продукција: Македонски народен театар;
 • Агафја Тихоновна (Женидба, 1979), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Ана Комнена (Алексијада, 1978), автор: Богомил Ѓузел, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Стојанка (Чорбаџи Теодос, 1978), автор: Васил Иљоски, режисер: Ацо Алексов, продукција: Македонски народен театар;
 • Данка (Скок преку кожа, 1978), автор: Томе Арсовски, режисер: Ѓорѓи Трајанов, продукција: Народен театар - Штип;
 • Слепата девојка (Крчма под зеленото дрво, 1977), автор: Петар Ковачевиќ, режисер: Владимир Стрниско, продукција: Македонски народен театар;
 • Благовеста (Студенти, 1977), автор: Бранко Пендовски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • (Отепвачка, 1976), автор: Ристо Крле, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Царот (Андрокле и лавот, 1976), автор: Џорџ Бернард Шо, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар;
 • (Агамемнон и Електра, 1976), автор: Есхил и Софокле, режија: Димитар Христов , продукција: Народен театар - Битола;
 • (Славата и смртта на Хоакин Муриета, 1975), автор: Пабло Неруда, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • (Хемиските потписи на човечките организми во воздухот, 1975), режисер и адаптација: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • (Шинел, 1975), автор: Ниголај Василевич Гогољ, режисер: Никола Аслимовски, продукција: Македонски народен театар;
 • Ана (Ана Франк, 1975), автор: Ф. Алберт, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар;
 • Наде (Потоп, 1974), автор: Бранко Пендовски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Таа (Димна Јуда, град градила, 1974), автор: Душко Наневски, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар;
 • Босилка Кочоска (Ѕидот, водата, 1973), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
 • Фриц фон Калб, Хенри Гонтард, Христијане, Лоте Цимер (Хелдерлин), автор: Петар Вајс, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • „Војникот фалбаџија“- НТ Куманово.

Селективна филмографија:

 • Рајна (Вистинска љубов, ТВ филм, 2016), автор: Сашко Насев, режисер: Јани Бојаџи;
 • Невена (Звукот на светлината, ТВ филм, 2002), автор: Душко Атанасовски, режисер: Томислав Алексов;
 • (Премиера, ТВ филм, 1983), автори: Милан Банов, Коле Чашуле, Аљоша Смилјановски, режисер: Ацо Алексов.

ТВ серии - избор:

 • Рајне (Трето па машко, 2011);
 • Тетка Летка (Народни приказни, 2009);
 • Лимбе (Погрешно време, 2009 - 10), режисер; Драган Вељановски;
 • Флоренс Најтингејл, Бароница (Еурека, 1993);
 • (Тврдокорни, 1992);
 • (Македонски народни приказни, 1991);
 • Сестра на Аска (Залез над езерската земја, 1973), автор: Томе Арсовски, режисер: Благој Андреев.

Режии, проекти и реализации – избор:  

 • 2013 г. – Европски ден на Еврејската култура во РМ „Јудаизмот - аманет на природата“ (текст, режија, актер);
 • 2013 г. – „Бледица“– проект во Народниот театар во Струмица, како гостин актер, режисер;
 • 2013 г. - одбележани 40 години уметничко творење со претставата „Вишник“ од Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Ѓоргиев, во рамките на Скопско културно лето;
 • 2012-13 г.- новогодишен проект во МНТ (текст и режија) под наслов „Тимоти Твидл“ – првиот помошник на Дедо Мраз;
 • 2012 г. – проект во основните училишта на општина Карпош, сценарист и режисер „Наши години“ (македонско народно творештво-Цепенков);
 • 2012 г. – двојазичен проект на Црвен крст на општините Центар и Гази Баба, „Погодете кој доаѓа на вечера“– сценарист, режисер и актер;
 • 2012 г. – „12 божиќни денови“, новогодишен проект за децата со посебни потреби под покровителство на Црвен крст и МНТ- сценарист, режисер и актер;
 • 2011-12 г. – МНТ – текст и режија на театарска новогодишна претстава „Новогодишен сон“;
 • 2011-13 г. - проект „Македонија наш дом“, мултикултурна манифестација под покровителство на АОПЗ и ОБСЕ (водител);
 • 2011 г. – режисер на проектот во основните училишта на општина Карпош – „Заедно“;
 • 2011 г. – проект „Мрежа за мултикултурно општество во РМ“ – носител Црногорската заедница во РМ, под наслов „Да живееме еден со друг, не еден покрај друг“, сценарист и режисер;
 • 2011 – текст и режија на претстава за деца во МНТ „Самовилско јајце“,  со што и официјално е отворена детската сцена во МНТ;
 • 2011-12 г. – новогодишен проект на МНТ и Универзална сала, „Дедо Мраз на Марс“ (текст и режија);
 • 2008 г. – 10 години од МОЗАИК програма на двојазични групи во градинки во РМ под покровителство на НВО „Потрага по заедничка основа“ – сценарио и режија;
 • 2007-2013 г. кастинг-директор  на ТВ-програма за деца во регионот на Југоисточна Европа – на каналот Минимакс, надсинхронизација на анимирани филмови за деца и млади; надсинхронизација на филмови на македонски јазик: „Гумениот Тарзан“, „Десперо“, „Штрумфови 2“ во Синеплекс;
 • 2007 г. – ЕВРОПСКИ ДЕН на Еврејската култура во Македонија, театарски проект –  сценарио, режија и актер-водител – Куршумли ан;
 • 2006 г. – сценарист, режисер и актер во новогодишниот проект на МНТ и МКЦ „Божиќен колач на пријателството“ – претстава;
 • 2000–04 г. – уметнички раководител на Драмата на МНТ, период искористен за поинтензивна соработка на двете институции МНТ и МРТВ (огледан преку снимање на сиот репертоар на претставите на МНТ, снимање рекламни ТВ-спотови за наше маркетиншко покривање, подготовка на специјални емисии за нашите активности (премиери, гостувања, фестивали);
 • Режисер – регионален проект - „Волшамба“, автор: Трајче Кацаров, поддржан од ФАРЕ програмата на Министерство за култура на РМ, на македонски, албански, турски и  ромски јазик;
 • Асистент режисер на „Цар Самуил“ во Операта на МНТ;
 • Асистент режисер на „Жени во народното собрание“ во Драмата на МНТ, 2004 г.;
 • Режисер – Свечено отворање на Мајските оперски вечери – за животот и делото на Верди.

Останато:

 • Од 1963 до 1964 г. е редовен член на Детската радиодрама во РТС под раководство на Славица Тодорова, како и режисерите: Спасе Нелов, Миодраг Шаурек и Благоја Андреев со кои се реализираат многу детски радио и ТВ емисии од едукативен, забавен карактер: „Приказни од лулето“, „Добра ноќ деца“, „Пссст, Крстословка“; утрински емисии, „Весела вртешка“, многу радиодрами и др.;
 • Од 1972 до 1973 г. е вработена во РТС како спикер-водител во секторот за говорно-уметничка изведба на програмата и заедно со најстарите спикери Оливера Попанкова и Иван Антонов, како и со целата тогашна гарнитура: Попов, Саздов, Беличанец, како директни партнери, и Велкова, Апостолова и др. врши опслуга на сите емисии на првата и втора програма на Македонското радио (вести, утрински, пладневен и вечерен радиовесник, како и друг тип емисии од музички, забавен и водителски карактер);
 • Творец е на голем број проекти за деца (од предучилишна и училишна возраст), поводни програми со Детскиот културен центар — Карпош, со Универзалната сала, Дирекција за култура, КИЦ (Салон 19, 19);
 • Соработка со МРТВ, пред сè во програмата за деца и млади, во креирање и изведување на многу емисии и серии: „Најпознатите бајки на светот“, „Дајте музика“, „Големи и мали“;
 • Синхронизација на цртани филмови и ТВ проекти, образовни и контактни емисии и сл.;
 • Сценарист и водител на детски музички фестивали: „Златно славејче“, Скопје, „Пинокио“, Кочани, „Калинка“, Гевгелија;
 • Долгогодишен соработник на ФААТ, па ДАФ, Кочани: како селектор, член на жири-комисија и уметнички директор;
 • Основач и раководител на ДД Студио (при Градското собрание, подоцна при ДКЦ „Карпош“);
 • Реализатор на специјални програми на НВО потпомогнати од Центарот за мултикултурно разбирање и соработка и „Потрага по заедничка основа“ – спотови, емисии за културно разбирање и толеранција, како и мјузиклот „Заедно“ на македонски, албански, турски и ромски јазик, поддржан од ФАРЕ програмата на Комисијата за култура.

Награди:

 • Награда на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за најдобро актерско остварување за улогата на Маргарита во претставата „Ричарт трети“, 1991 г.;
 • Награда „13 Ноември“ на град Скопје за 20-годишен актерски опус, за активно учество во јавните манифестации, во градот и Републиката, за водителство и презентерство на македонската култура вон границите на нашата земја (Бугарија, Германија, Шведска, Грција), 1992 г.;
 • Награда на МТФ „Војдан Чернодрински“ – Прилеп за епизодна улога за Слепата девојка во претставата „Крчма под зеленото дрво“, 1976 г.;
 • Награда на весникот „Млад Борец“ за успешен млад актер за улогата на Девојката во претставата „Димна Јуда, град градила“ и за монодрамата – „Ана Франк“, 1974 г.
 • Име Снежана
 • Презиме Коневски - Руси
 • Година на раѓање 1952
 • Пол Женско
 • Статус на актер Пензионирани актери
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk