Актери

Статус на актер

Сите

Стојна Костовска

Стојна Костовска е родена на 31 март 1954 г. во Крива Паланка. Дипломира на Вишата музичка школа, Скопје, на отсекот за актерска игра во 1978 г. Од 1980 г. работи во Македонски народен театар - Скопје.

 • Селективна театрографија
  • Сопруга на Семплејаров, Настасија Лукинишна и Гостинка на балот (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван поповски, продукција: Македонски народен театар;
  • Хор (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар;
  • (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Олимпија Ферајон (Болва во уво, 2007), автор: Жорж Фејдо, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Втората госпоѓа (Жени во народното собрание, 2004), автор: Аристофан, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
  • Стојна Гелеска (Писание, 2002), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Андилена Ариер Анован (Еригон, 1999), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Владо Цветановски, продукција: Македонски народен театар;
  • Марина (Народен пратеник, 1993), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
  • Романката (Зора на истокот, 1991), автор: Гордан Михиќ, режисер: Ацо Алексов, продукција: Македонски народен театар;
  • Трета жена (Посета на старата дама, 1990), автор: Фредерих Диренмант, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Лучијана (Забуни, 1989), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
  • (Антица, 1988), автор: Ристо Крле, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Лујза (Баал, 1987), автор: Бертолт Брехт, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • Пеачката (Гуштерица, 1986), автор: Александар Володин, режисер: Евгениј Лазаров, продукција: Македонски народен театар;
  • Дејанира (Мирандолина, 1985), автор: Карло Голдони, режисер: Вукан Диневски, продукција: Македонски народен театар;
  • Срцуленце (Сказни за сказните, 1985), автор: Афродита Кирјаковска, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Македонски народен театар;
  • Вероника (Воена тајна, 1984), автор: Душан Јовановиќ, режисер: Душан Г. Наумовски, продукција: Македонски народен театар;
  • Дорис Левин (Бог, 1984), автор: Вуди Ален, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар;
  • Бјелке (Свирач на покрив, 1983), автор: Џери Бок, режисер: Владо Штефанчиќ, продукција: Македонски народен театар;
  • Нора (Габи, 1982), автор: Бранко Варошлија, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар;
  • Катерина (Житолуб, 1981), автор: Коле Чашуле, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
  • (Милион маченици, 1980), автор: Ристо Крле, режисер: Петре Прличко, продукција: Македонски народен театар.
 • Селективна филмографија
  • (Хихирику – 20 години, 1999);
  • Секретарката (Денес, утре, 1998), режисер: Игор Поп Трајков;
  • (Алф од Ново Лисиче, ТВ филм,1990), режисер: Иван Карадак;
  • Стојанка (Чорбаџи Теодос, 1987);
  • (Ѕвездите на 42-та, 1987), режисер: Јане Петковски;
  • (Исповед на таксистот, 1984), режисер: Душко Наумовски;
  • (Двојка, 1980), режисер: Тихомир Бачовски;
  • (Тони од бензинската пумпа, 1979), режисер: Јане Петковски;
  • Стојна Заевска (Цимерите од соба 306, ТВ филм, 1976), режисер: Зоран Младеновиќ;
  • Има синхронизирано над 70 радиодрами.
 • Дополнителни информации

  ТВ серии и радио емисии:

  • Радио емесија (Хихирику, 1976 - 2017) Македонско радио;
  • (Македонски народни приказни 3, 2011);
  • (Село гори, баба се чешла, 2009);
  • Мими (Обични луѓе,  2005);
  • (Македонски народни приказни 2, 1995 - 2003);
  • (Агенција осамени срца, 2001);
  • (Голем и мали,  2000);
  • Кате (Погрешно време, 2000);
  • (Македонски народни приказни 1, 1986 - 1992);
  • (До-ре-ми, 1990);
  • Мајка на Симона (Втората смена, 1988);
  • (Театарче Лево ќоше, 1987);
  • (Легенди и преданија, 1985);
  • (Јуначко колено, 1984);
  • (Едно лето, 1982);
  • Елена (Курирот на Гоце, 1978);
  • Има синхронизирано над 70 радиодрами.
 • Име Стојна
 • Презиме Костовска
 • Година на раѓање 1945
 • Пол Женско
 • Статус на актер Пензионирани актери
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk