Актери

Статус на актер

Сите

Тања Кочовска

Тања Кочовска е родена на 21 јануари 1967 г., во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, на Факултетот за драмски уметности, Скопје, на отсекот за актерска игра, во класата на проф. Љубиша Георгиевски, во 1989 г. Од 1991 г. работи во  Драмски театар - Скопје, во 1993 г. преминиува во Театар за деца и младинци - Скопје, а потоа во 2017 г. преминува во Македонски народен театар - Скопје.

Селективна театрографија

 • Валери фон Кант (Горчливите солзи на Петра фон Кант, 2022), автор: Рајнер Вернер Фасбиндер, режисер: Ивица Димитријевиќ, копродукциски проект меѓу РСМ НУ Македонски народен театар и МИ Филм - Скопје;
 • (Вистинскиот запад, 2022), автор: Сем Шепард, режијсер: Борис Василески, продукција: Младинскиот културен центар во Скопје;
 • Бела (Мој термин, 2019), по мотивите на Лорен Бафи и Висенте Виљануева, режисер: Синиша Евтимов, продукција: Македонски народен театар;
 • Аспасија (Дух, 2018), автор: Дејан Дуковски, режисер: Срѓан Јаниќијевиќ, продукција: Македонски народен театар;
 • Рози (MAMMA MIA!, 2018), музика и текст: Бени Андерсон, Бјорн Улвеус, текст: Кетрин Џонсон, по приказната на: Џуди Крејмер, режисер: Наташа Поплавска, копродукција: Македонски народен театар и Проспот - Словенија;
 • Мајката Грациела (Кец на десетка, 2017), автор: Митко Бојаџиски, режисери: Драган Спасов и Јордан Симонов, продукција: Македонски народен театар;
 • Дорина (Тартиф, 2016), автор: Жан Батист Молиер, режисер: Галин Стоев, продукција: Македонски народен театар;
 • Маргарита Ивановна (Животот е прекрасен, 2016), автор: Николај Ердман, режисер: Александар Морфов, продукција: Македонски народен театар;
 • Ѕвончица (Петар Пан, 2016), даматизација: Маја Енчева, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Мама Мортон (Чикаго, 2015), автори: Боб Фос и Фред Еб, режисер: Наташа Поплавска, продукција: Македонски народен театар;
 • (Заспаниот разум раѓа чудовишта или денес не напишав ниту збор, 2015), спорет делата на: Данил Хармс, Франциско де Гоја, Антонио Буеро Ваљехо, режисер: Владимир Милчин, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Могли, 2014), автори: Маја Енчева, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Пат околу светот, 2014), драматизација и режија: Бојан Трифуновски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Учителката Присилус (Пипи долгиот чорап, 2013), автор: Астрид Линдгрен, режисер: Драгана Милошевка - Попова, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Старата мудра пајка, кокошката (Грдото пајче, 2012), автор: Ханс Кристијан Андерсен, драматизација и режија: Дејан Дамјановски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Декамерон, 2012), автор: Џовани Бокачо, режисер: Боњо Лунгов, копродукција: Театар за деца и младинци - Скопје и Македонски народен театар;
 • Тетка Ема, Злобната вештерка, Четка, Глушец  (Волшебникот од Оз, 2011), автор: Франк Баум, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Алиса во земјата на чудата, 2011), автор: Луис Керол, режисер: Александар Ивановски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Бескрајни соништа, 2010), режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Титанија (Сон на летната ноќ, 2009), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Девојчето со ќибритчиња, 2008), автор: Ханс Кристијан Андерсен, адаптација и режија: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Телефонот, 2007), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Попот и неговиот селски слуга Будал, 2006), автор: Александар Пушкин, адаптација и режија: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Миличка, Бабата, Селанка, Бесомар (Три древни приказни, 2006), автор: Ивана Брлиќ - Мажураниќ, режисер: Горан Головко, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Паца на Маца (Кралот Кускуле први, 2005), автор: Васил Пујовски, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Василиса прекрасна, 2004), автор: Русомир Богдановски, режисер: Димитар Станковски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Папагалот Рики и Кафезот (Папагалот Рики, 2004), автор: Јордан Тодоров, режисер: Константин Каракостов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Царот (Сказна за царот и овчарот, 2003), автор: Бошко Трифуновиќ, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Ѕвезден коктел, 2003), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Зуки, старицата (Во пердувите на жеравот, 2002), автор: Мирослав Беловиќ, режисер: Ана Ѓорѓевиќ, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Бојанка (Чук чук Стојанче, 2002), автор: Оливера Николова, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Вагинални монолози, 2001), автор: Ив Елснер, режисер: Димитар Станковски, самостоен проект во копродукција со Македонски народен театар;
 • (Итар Пејо, 2001), автор: Братислав Димитров, режисер: Љупчо Ѓоргиевски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Велчо (Силјан штркот, 2001), автор: Дејан Дуковски, режисер: Димитар Станковски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Царицата (Јане Задрогаз, 2000), автор: Горан Стефановски, режисер: Драгослав Тодоровиќ, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Македонска приказна, 2000), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Глупиот Август (Училиште за кловнови, 2000), автор и режисер: Коле Ангеловски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Берберот (Крале Марко, 1999), автор: Братислав Димитров, режисер: Димитар Станковски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Багира пантерот (Могли, 1999), автор: Р. Киплинг, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Хортензија и Георгина (Пепелашка, 1999), автор: Шарл Пјеро, режисер: Драган Довлев, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Пупи Паф (Пупи Паф, 1998), автор: Братислав Димитров, режисер: Димитар Станковски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Нела (Двајца во еден, 1998), автор: Томислав Османли, режисер: Димитар Османли, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Скакулка (Убавицата и ѕверот, 1998), автор: Игор Бојовиќ, режисер: Димитар Христов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Мајката, Мачорот, Едноокиот, Булдогот (Светло синото куче Петар, 1997), автор: Левит, режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Жената (Елвира е кул, 1995), самостаен проект;
 • (Како сон, 1994), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Пинокио (Пинокио, 1994), автор: Карло Колоди, режисер: Мелита Бихали, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Спомени во ноќта, 1993), автор и режисер: Боњо Лунгов, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • Марија (Евангелие по Јуда, 1993), автор: Југослав Петровски, режисер: Горан Тренчовски, продукција: Народен театар „Антон Панов“ - Струмица;
 • Торнадо Лу (Беше еднаш на дивиот запад, 1992), автор: Драгана Бошковиќ, режисер: Димитрие Османли, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Грев или шприцер, 1992), автор: Сашко Насев, режисер: Димитар Станковски, продукција: Драмски театар - Скопје;
 • Војвотката Паца на Маца (Кралот Кускуле први, 1991), автор: Васил Пујовски, режисер: Душан Г. Наумовски, продукција: Театар за деца и младинци - Скопје;
 • (Мечка, 1991), режисер: Александар Поповски;
 • Електра (Црнината и прилега на Електра, 1989), режисер: Александар Поповски;
 • Помладата сестра, пеачката (Баал, 1987), автор: Бертолд Брех, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар;
 • Жената на красноречивиот, (Гуштерица, 1986), автор: Александар Володин, режисер: Евгениј Лазаров, продукција: Македонски народен театар.

Селективна филмографија

 • Директорката (Година на мајмунот, 2018), режисер: Владимир Блажевски;
 • Крадачка на крстозбори (Светло сиво, 1993), режисер: Александар Поповски;
 • (Пат за југ, 1988), режисер: Хуан Батиста Стагнаро.

Награди

 • Награда за актерка за 2019 година на манифестацијата „Златна бубамара на популарноста“;
 • Награда за актерско мајсторство на кукла во претставата „Петар Пан“ на меѓународен куклен фестивал, Подгорица, 2017 г.;
 • Награда за актерка на 2015 г. на манифестацијата „Златна бубамара на популарноста“;
 • Колективна награда за актерско остварување во претставата „Бескрајни соништа“ на меѓународниот куклен фестивал „Златна искра“, Крагуевац 2014 г.;
 • Награда за актер во улогата на Тетка Ема и Злобната вештерка во претставата „Волшебникот од Оз“ и награда за најдобра претстава на меѓународниот куклен фестивал за деца Суботица, 2013 г.;
 • Колективна награда за актерско остварување во претставата „Волшебникот од Оз“ на меѓународниот куклен фестивал за деца Суботица, 2012 г.;
 • Гран при за претставата „Девојчето со ќибритчиња“ на фестивалот на театри за деца Котор, Црна Гора, 2008 г.;
 • Колективна награда за актерско остварување во претставата „Телефонот“ на фестивалот на театри за деца Котор, Црна Гора, 2008 г.;
 • Клективна награда за актерско остварување во претставата „Попот и неговиот селски слуга Будал “ на фестивалот на театри за деца Котор, Црна Гора, 2007 г.;
 • Награда за актер за остварена улога во претставата „Македонска приказна“ и  за најдобра претстава на меѓународниот фестивал на театри за деца Бања Лука, Република Српска, 2002 г.;
 • Награда за актер во улогата на Бојанка во претставата „Чук чук Стојанче“ на меѓународниот фестивал на театри за деца Бања Лука, Република Српска, 2002 г.;
 • Клективна награда за актерско остварување во претставата „Македонска приказна“ на меѓународниот куклен фестивал за деца, Суботица 2000 г.;
 • Награда за најдобро актерско остварување за улогата на Скакулка во претставата „Убавицата и ѕверот“ на меѓународниот куклен фестивал за деца, Суботица 2000 г.

Дополнителни информации

ТВ серии:

 • Стојна (Преспав, 2018);
 • (Трето па машко, 2011);
 • (Битолски лакрдии, 2003);
 • Кармен (Наше маало, 1999 - 2004);
 • (Во светот на бајките, 1999);
 • (Еурека, 1992);
 • (Македонски народни приказни, 1990).

Останато:

 • До 1993 г. е застапена и на музичката сцена и како пејачка со незаборавни настапи на најреномираните македонски фестивали.  
 • Име Тања
 • Презиме Кочовска
 • Година на раѓање 1967
 • Пол Женско
 • Статус на актер Активен ансамбл
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk