Актери

Статус на актер

Сите

Томе Витанов

Томе Витанов е роден на 29 август 1951 г. во Скопје. Дипломира на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ на Високата музичка школа (Факултетот за драмски уметности) во Скопје, на отсекот за актерска игра, во класата на проф. Димитрие Османли, во 1974 г. Во  Македонски народен театар - Скопје работи од 1974 до 2018 година.

 

СЕЛЕКТИВНА ТЕАТРОГРАФИЈА

 • Ираклис (Прекината Одисеја, 2016), автор: Роберт Урбањски, режисер: Јацег Гломб, ко-продукција: Македонски народен театар и театар „Хелена Моджејевска“ од Полска
 • Поприхин/Андреј Фокич Соков/Гостин на балот (Мајсторот и Маргарита, 2015), автор: Михаил Булгаков, режисер: Иван Поповски, продукција: Македонски народен театар
 • (Вечната куќа, 2013), автор: Јордан Плевнеш, режисер: Дејан Пројковски, продукција: Македонски народен театар
 • Дон Бартоло (Свадбата на Фигаро, 2011), автор: Пјер Бомарше, режисер: Леван Цуладзе, продукција: Македонски народен театар
 • Таткото (Самовилско јајце, 2011), автор: Исидора Данкан, режисер: Снежана Коневска-Руси, продукција: Македонски народен театар
 • Гаев Леонид Андреевич (Вишновата градина, 2010), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Трајче Ѓорѓиев, продукција: Македонски народен театар
 • Пријам (Троил и Кресида, 2010), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Ристиќ, продукција: Македонски народен театар
 • (Убавина, 1999), автор: Ив Бонфоа, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Мртовецот (Жаби, 1998), автор: Аристофан, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Џибра (Зора на истокот, 1991), автор: Гордан Михиќ, режисер: Ацо Алексов, продукција: Македонски народен театар
 • Прв граѓанин (Посета на старата дама, 1990), автор: Фридрих Диренмат, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Јаков (Галеб, 1990), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Орелот (Рекламна бајка, 1989), автор: Русомир Богдановски, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Македонски народен театар
 • Вториот трговец (Забуни, 1989), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар
 • Бопчински (Ревизор, 1987), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Рајко (Големиот брилијантен валцер, 1986), автор: Драго Јанчар, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Прасенце (Сказна за сказните, 1985), автор: Афродита Кирјаковска, режисер: Коле Ангеловски, продукција: Македонски народен театар
 • Љвов, Евгениј Константинович, млад земски лекар (Иванов, 1984), автор: Антон Павлович Чехов, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Фил (Слободни врски, 1984), автор: Мајкл Велер, режисер: Ајрин Луис, продукција: Македонски народен театар
 • Стражарот (Бог, 1984), автор: Вуди Ален, режисер: Димитрие Османли, продукција: Македонски народен театар
 • Вито, шимпанзо (Воена тајна, 1984), автор: Душан Јовановиќ, режисер: Душан Г. Наумовски, продукција: Македонски народен театар
 • Рака, синот (Госпоѓа министерка, 1983), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Димитар Ќостаров, продукција: Македонски народен театар
 • Вања (Макавејските празници, 1983), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Слуга на Антониј (Јулиј Цезар, 1982), автор: Вилијам Шекспир, режисер: Љубиша Георгиевски, продукција: Македонски народен театар
 • Новиел (Граѓанинот благородник, 1982), автор: Жан Батист Поклен Молиер, режисер: Димитар Христов, продукција: Македонски народен театар
 • (По претставата, 1981), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • (Молскавици, 1981), автор и режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • (Остен, 1981), автор и режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Живко (Војна и мир во Груда, 1981), автор: Вељко Радовиќ, режисер: Благота Ераковиќ, продукција: Македонски народен театар
 • Сотир, детето со мандолина (Милион маченици, 1980), автор: Ристо Крле, режисер: Петре Прличко, продукција: Македонски народен театар
 • Поетот (Череп, 1980), автор: Назим Хикмет, режисер: Кемал Лила, продукција: Македонски народен театар
 • Кочкарјов (Женидба, 1979), автор: Николај Василевич Гогољ, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • (Вечер на Лундквист, 1979), автор: Артур Лундквист, реализација: Чедо Камџијаш, продукција: Македонски народен театар
 • Егејчето (Кенгурски скок, 1979), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • (Т’га за југ, 1978), автор: Константин Миладинов, продукција: Македонски народен театар
 • Томче, син на Теодос (Чорбаџи Теодос, 1978), автор: Васил Иљоски, режисер: Ацо Алексов, продукција: Македонски народен театар
 • Втор војник; Втор стотник (Алексијада, 1978), автор: Богомил Ѓузел, режисер: Владимир Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • Лјамашин (Бесови, 1978), автор: Албер Ками, режисер: Илија Милчин, продукција: Македонски народен театар
 • (‘48, 1977), автор и режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Рака, синот (Госпоѓа министерка, 1977), автор: Бранислав Нушиќ, режисер: Димитар Ќостаров, продукција: Македонски народен театар
 • Огнен (Студенти, 1977), автор: Бранко Пендаровски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Записничарот (Крчма под зеленото дрво, 1977), автор: Петар Ковачевиќ, режисер: Владимир Стрниско, продукција: Македонски народен театар
 • (Хемиските потписи на човечките организми во воздухот, 1975), автор и режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Момчето што го учи Крстета по пеење (Време за пеење, 1975), автор: Петре М. Андреевски, режисер: Димитар Станковски, продукција: Македонски народен театар
 • (Потоп, 1974), автор: Бранко Пендаровски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Тој (Димна јуда град градила, 1974), автор: Душко Нанески, режисер: Виолета Џолева, продукција: Македонски народен театар
 • (Кандила и Родан, 1974), автори: Кирил Пејчиновиќ, Григор Прличев, Блаже Конески, Славко Јаневски, Гане Тодоровски, Петар Т. Бошковски, Петре М. Андреевски, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Соколе Ефрутоски (Ѕидот, водата, 1973), автор: Живко Чинго, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар
 • Мика (Зајдисонце, 1971), автор: Исак Бебељ, режисер: Бранко Ставрев, продукција: Македонски народен театар

 

СЕЛЕКТИВНА ФИЛМОГРАФИЈА

 • (Царска е последна, ТВ филм, 2010), режисер: Миле Гроздановски
 • Ефрем (Вампирџија, ТВ филм, 2002), режисер: Горан Тренчевски
 • Томче (Чорбаџи Теодос, ТВ филм, 1987), режисер: Васил Ќортошев
 • (Климент Охридски, ТВ филм, 1986), режисер: Славољуб Стефановиќ - Раваси
 • (Милион маченици, ТВ филм, 1981), режисер: Петре Прличко и Бранко Ставрев
 • Доне (Жена од малтер, ТВ филм, 1979), режисер: Јане Петковски
 • (Дождливо сонце, ТВ филм, 1977), режисер: Коле Малинов
 • Сандре (Прва вечер, ТВ филм, 1975), режисер: Димитрие Османли

 

ТВ-серии

 • (Бистра вода, 2022)
 • Ранетиот (Ловна сезона, Преспав, 2018)
 • Граничен полицаец (Болка на душата, 2016)
 • Кодош Клјамче (Тврдокорни, 2013-15)
 • (Македонски народни приказни, 2010 - 2012)
 • Царот (Светот има осум страни, 2000 - 2001)
 • Драги (Погрешно време, 2000 - 2001)
 • Пандо (Големи и мали, 2000)
 • (Во светот на бајките, 1995 – 1999, 2001)
 • Кјуско (Прекалени, 1994)
 • (Еурека, 1991 -1992)
 • (До-ре-ми, 1990)
 • (Народни трибуни, 1987)
 • (Трст виа Скопје, 1987)
 • (Белото Циганче, 1984)
 • (Илинден, 1982)
 • (Волшебното самарче, 1975)
 • Име Томе
 • Презиме Витанов
 • Година на раѓање 29 август 1951
 • Пол Машко
 • Статус на актер Пензионирани актери
Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk