„Поделби“ на сцената во МНТ – Гостување од Р Србија

 

На големата сцена во Македонскиот народен театар на 14 октомври со почеток во 20 часот, ќе се одигра претставата „Поделби“, од авторот Добрица Ќосиќ, по драматизација на Спасоје Ж. Миловановиќ, а во режија на Југ Радивојевиќ. Гостувањето е копродукциски проект меѓу Српско народно позориште, Нови Сад, Народно позориште, Ниш и Народно позориште, Приштина – со седиште во Грачаница.

Станува збор за едно од најзначајните дела на српската литература по Втората светска војна, „Поделби“, која премиерно беше одиграна на 11 март 2021 година во НП, Ниш.

Според драматургот Кнежевиќ, за да се постави текстот „Поделби“ било неопходно да се направи драстична селекција на многубројните поединечни поделби со кои романот изобилува. Од кога основната линија е извлечена и кога личната и семејна трагедија на Урош Бабовиќ е ставена во прв план, Поделбите станаа театарски Поделби.

Кога по претставата ќе слегнат впечатоците за естетиката (и пораката) од она што сме го виделе на сцената, дури и кога мислењата би ни се разликувале, верува дека сите (или скоро сите) ќе се сложат во едно: без оглед на театарската форма, овие и ваквите Поделби, со својата суштина, најмногу наликуваат на античка драма.

Во претставата играат: НЕБОЈША САВИЌ (Урош Бабовиќ, селски газда), СОЊА ДАМЈАНОВИЌ (Вида, негова жена), MИЛОШ ЦВЕТКОВИЌ (Милош, нивниот син), ВУКАШИН РАНЃЕЛОВИЌ (Вита, нивниот слуга), МИЛАН КОВАЧЕВИЌ (Адам Катиќ, селскиот газда), ГРИГОРИЈЕ ЈАКИШИЌ (Душан Катиќ, студент, неговиот син), ИГОР ДАМЊАНОВИЌ (Љубиша Дачиќ, нивниот слуга), СТРАХИЊА БОЈОВИЌ (Доктор, граѓански политичар), ДЕЈАН ЦИЦМИЛОВИЌ (Коста Цветиќ, мајор), ВАЛЕНТИН ВЕНЦЕЛ (Германски офицер) и  БОЈАНА МИЛАНОВИЌ (Невестата).

Билетите се пуштени во продажба преку веб-страницата www.mnt.mk и на билетарницата во МНТ.

РСМ НУ Македонски народен театар           

Виртуелна прошетка Музеј

БИЛЕТАРНИЦА:
+389.2.3230.304

АДМИНИСТРАЦИЈА:
+389.2.3216.725

АДРЕСА:
ул. 11 Март бр. 3, 1000 Скопје

e-mail: info@mnt.mk